Rusko si pripomína 20 rokov od masakry v škole v Beslane, o život vtedy prišlo 334 ľudí

Príbuzní obetí, pozostalí a miestni predstavitelia vrátane severoosetského lídra Sergeja Meňajla pokľakli v nedeľu pri kríži umiestnenom v telocvični, ktorá vyhorela počas rukojemníckej drámy v roku 2004 a teraz slúži ako pamätník.

Snímka obrazovky 2024-09-01 o 21.39.49 Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy školy, kde sa udiala tragédia počas teroristického útoku v roku 2004 v Beslane. Foto: TASR/AP

Bývalí žiaci, ktorí masaker v roku 2004 prežili, prešli po školskom dvore držiac portréty obetí a biele ruže. Oblečené mali tričká s kresbou anjela, ktorú vytvorilo jedno zo zabitých dievčat.

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil miesto útoku v Beslane už 20. augusta. Dovtedy tak urobil len v roku 2008, keď bol predsedom vlády. Okrem iného načrtol paralely medzi útokom v Beslane a vpádom ukrajinských síl do Kurskej oblasti, ktorý sa začal 6. augusta.

„Tak ako sme vtedy bojovali proti teroristom, dnes musíme bojovať proti tým, ktorí páchajú zločiny v Kurskej oblasti. Ale tak, ako sme dosiahli naše ciele v boji s terorizmom, dosiahneme tieto ciele aj v boji s neonacistami,“ povedal Putin na stretnutí s troma ženami z organizácie Beslanské matky.

Tie sa sťažovali, že vyšetrovanie presného priebehu udalostí nebolo nikdy ukončené. Na rozdiel od Putinových vyjadrení o Ukrajine túto časť rozhovoru ruská televízia neodvysielala.

Európsky súd pre ľudské práva v roku 2017 konštatoval, že ruské orgány pri riešení rukojemníckej drámy v Beslane „vážne zlyhali“ a vyzval Moskvu, aby prijala opatrenia na zistenie pravdy.

Právnička ruskej ľudskoprávnej organizácie Memorial Tatiana Černikovová v nedeľu napísala, že „20 rokov po teroristickom útoku a sedem rokov po rozsudku ESĽP úrady stále neuskutočnili nové vyšetrovanie napriek zákonnej povinnosti tak urobiť“.

Komando čečenských povstalcov vtrhlo v roku 2004 do školy v Beslane v prvý deň nového školského roka. V jej priestoroch sa nachádzalo okolo 1 200 žiakov a ich rodičov. Väčšinu rukojemníkov nahnali maskovaní ozbrojenci do telocvične, ktorú zamínovali. So zámerom zastrašiť ostatných rukojemníkov niektorých hneď na začiatku zastrelili.

Niektorým ľuďom sa podarilo uniknúť a zalarmovať miestnu políciu. Rukojemnícka dráma sa skončila 3. septembra popoludní niekoľkohodinovou prestrelkou s ruskými bezpečnostnými silami, špeciálnymi jednotkami a výbuchmi náloží, ktoré v objekte rozmiestnili teroristi. Pri incidente a na jeho následky zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.

(tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok