Kritizovanie českej vlády na sociálnej sieti musí vysvetliť. Ženu predvolali na magistrát

Za svoj negatívny príspevok na Facebooku pravdepodobne ponesie následky. Na predvolanie reagovala slovami, že ústava ČR je zdrap papiera a demokracia neexistuje.

Uverejnený príspevok obsahoval fotografiu spolu s textom s negatívnym obsahom voči českej vláde.

Aktuálne sa na sociálnej sieti objavil dokument s predvolaním na magistrát mesta Prostějov, pričom ho zverejnila sama „podozrivá“. Podľa neho má prísť podať vysvetlenie v súvislosti s protivládnou činnosťou na sociálnych sieťach, informuje denník Echo24.

Žena sa vraj dopustila priestupku „v presne nezistený deň z presne nezisteného miesta prostredníctvom sociálnej siete Facebook“ a tým narušila občianske spolužitie, keďže išlo o „iné hrubé konanie“.

V reakcii voči postupu magistrátu uviedla: „Sloboda je len slovo, Ústava ČR je zdrap papiera a demokracia neexistuje. Nech žije sloboda slova a zastrašovanie pravdy. Fialenkova vláda kope do všetkých slobodomyseľných ľudí.“

K prípadu sa vyjadrilo aj mesto. Potvrdilo, že sociálnymi sieťami sa šíri správa o záležitosti, ktorú bude riešiť priestupkové oddelenie magistrátu.

Tento prípad mu odovzdala Polícia ČR a je zo zákona povinné ho prerokovať. „Preto zamestnanci priestupkového oddelenia pani pozvali na takzvané podanie vysvetlenia. Až potom sa môže rozhodnúť, či sa priestupkové konanie začne alebo nie,“ vyjadrilo sa mesto s dôvetkom, že kľúčovou informáciou je, že úradníci v tejto veci pracujú pre štát a nie pre mesto.

(mep)