Väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Premávku električiek v Bratislave čiastočne obnovili

Pri Bratislavskom hrade sa zrútila časť oporného múru. Viaceré úseky ciest boli v Bratislave, rovnako ako na Záhorí, neprejazdné. V nedeľu podvečer sa dopravná situácia zlepšila.

povodne Zaplavená ulica v Stupave 15. septembra 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Situácia s dopravou v Trnavskom kraji je čoraz lepšia. Väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Uzatvára sa však most pri hraničnom prechode Lanžhot – Brodské. Informovala o tom trnavská polícia.

„Situácia na cestách sa zlepšuje, voda z ciest ustupuje a väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Most pri hraničnom prechode Lanžhot – Brodské sa bude uzatvárať. Nevstupujte na most a tomuto úseku sa vyhnite,“ priblížila na sociálnej sieti.

Policajti na ľudí apelovali, aby sa riadili dopravnými značkami a ich pokynmi. „Jazdu prispôsobte stavu vozovky,“ dodali.

Viaceré cesty na Záhorí boli v nedeľu pre nepriaznivé počasie uzavreté.

Aj v Bratislave boli viaceré cesty pre záplavy neprejazdné

Šlo o ulice Bratislavská a Gbelská v Záhorskej Bystrici aj ulicu Istrijská v Devínskej Novej vsi. Zaplavený bol tiež podjazd od Patrónky k zoologickej záhrade.

Pre nepriaznivé počasie platia v mestskej hromadnej doprave v Bratislave obmedzenia. Premávka električiek bola počas dňa prerušená. Namiesto nich premávali náhradné autobusy s prestupom v centre mesta. Odklonenou trasou jazdili aj viaceré trolejbusy. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti.

„Linka 1 je nahradená autobusmi po celej trase. Linka 4 je nahradená autobusmi X4 v dvoch úsekoch, Zlaté piesky – Šafárikovo námestie a Pri kríži – Šafárikovo námestie. Linka 9 je nahradená autobusmi X9 v úseku Astronomická – Šafárikovo námestie cez Obchodnú a Námestie SNP. Na Šafárikovom námestí prestup na linku X4 smer Pri kríži. Linka 3 postupne obnovuje premávku električiek, súčasne premáva aj autobusová doprava X3 v úseku Tbiliská – Blumentál. Prestupný bod je Šafárikovo námestie,“ priblížil.

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky a poškodené trolejové vedenie premávajú odklonenou trasou tiež trolejbusy číslo 49, 64 a 71. Dopravný podnik deklaroval, že robí maximum pre čo najskoršie vyriešenie situácie.

Premávku električiek a autobusov v Bratislave čiastočne obnovili

Dopravný podnik neskôr informoval, že premávka električiek a autobusov v Bratislave je čiastočne obnovená. Ľuďom však odporučil cestovať len v prípade nutnosti, keďže situácia sa môže pre očakávaný vietor opätovne zhoršiť.

„Linka 1 má obnovenú premávku v plnom rozsahu. Linka 3 premáva v predĺžených intervaloch, len vybrané spoje premávajú do Petržalky. Linka 4 premáva len v úsekoch Dúbravka – Šafárikovo námestie a Stanica Nové Mesto – Zlaté Piesky. Na úseku Šafárikovo námetie – Stanica Nové Mesto premáva náhradná autobusová linka X4. Linka 9 nepremáva, na úseku Šafárikovo námestie – Astronomická jazdí náhradná autobusová linka X9,“ uviedol.

Na snímke vyliaty potok Vydrica, ktorý zalial Partizánsku lúku na Železnej studničke v Bratislave 15. septembra 2024. Foto: Dano Veselský/TASR

Po pôvodnej trase už premáva aj linka 32. V pôvodnom rozsahu je obnovená tiež premávka liniek 70 a 99. Premávku v obmedzenom režime postupne obnovuje aj linka 96. „Linka 29 premáva odklonom cez Karlovu Ves a Dúbravku. Medzi zastávkami Mlynská – Hrad Devín premáva náhradná linka X2. Linka 37 v smere Záhorská Bystrica premáva len po kruhovú križovatku v Záhorskej Bystrici,“ doplnil DPB.

Vyzdvihol zároveň zamestnancov za prácu v teréne. Na ľudí apeloval, aby cestovali len v prípade nutnosti. „Situácia sa naďalej mení a počas nasledujúcich hodín opäť očakávame extrémny vietor, ktorý môže celú situáciu opäť zhoršiť,“ dodal.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo pripomenul, že situácia v Bratislave je naďalej zložitá. „Po celom meste sa odstraňujú následky silného nárazového vetra a dažďa počas noci vrátane viacerých zaplavených lokalít a obmedzení MHD. Bratislava sa zároveň pripravuje na kulmináciu hladiny Dunaja, ktorá má nastať zajtra (16. septembra, pozn. red.), potenciálne až o 1,5 metra vyššie než to bolo v lete,“ priblížil na sociálnej sieti.

Voda bola aj na úseku diaľnice D2

Zaplavená bola aj časť diaľnice D2 pri výjazde na Zohor v smere z Bratislavy. Informovala o tom bratislavská polícia na sociálnej sieti. Apelovala na opatrnosť pri jazde na diaľniciach.

Polícia tiež pomáhala pri evakuácii obyvateľov piatich domov v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves a približne 100 osôb v obci Kuchyňa v okrese Malacky. Dôvodom boli nepriaznivé poveternostné podmienky. „Bratislavskí policajti evakuujú obyvateľov celkovo piatich domov na Istrijskej ulici v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves,“ priblížili policajti.

Verejnosť upozorňujú, aby sa v dôsledku nepriaznivého počasia nezdržiavala v blízkosti stromov, tiež aby pod nimi neparkovala svoje vozidlá. „Vodičov žiadame aby dôsledne rešpektovali dopravné značenie a riadili sa pokynmi polície,“ zdôraznili.

Pod vodou sa od noci ocitli viaceré oblasti v Bratislave. Zaplavená je Partizánska lúka a uzavretá je celá lokalita Železnej studničky. V dôsledku vetra je po celom meste veľké množstvo vyvrátených stromov a odlomených konárov. Postupne prichádza k ich odstraňovaniu. Informoval o tom hovorca hlavného mesta SR Peter Bubla.

Zaplavilo aj bratislavskú ZOO

K zaplaveniu ulice a pivníc prišlo i v bratislavskom Lamači. „Mestské časti priebežne riešia zaplavené pivnice aj v iných častiach mesta. Vybrežený potok zaplavil bratislavskú ZOO, všetky zvieratá však stihli pracovníci a pracovníčky včas premiestniť a sú v poriadku,“ podotkol Bubla.

Zvýšená hladina Dunaja v Karloveskej zátoke v Bratislave 15. septembra 2024. Foto: TASR /Jaroslav Novák

Popadané stromy a odlomené konáre sú postupne odstraňované. „Pre silné dažde a premočené podložie bude pretrvávať riziko vyvrátenia stromov aj po tom, ako nárazový vietor ustane,“ priblížil. Apeluje na obyvateľov, aby sa naďalej vyhýbali parkom, lesom a v rámci možností minimalizovali svoj pohyb v okolí stromov, a to aj pri venčení psov.

Zopakoval, že z dôvodu poškodeného trakčného vedenia po páde stromov bola cez deň prerušená premávka električiek. Cestujúcim Bubla preto odporúča sledovať webovú stránku dopravného podniku.

Ďalej ozrejmil, že mesto pracuje na čo najskoršom sprejazdnení Devínskej cesty, aspoň v čiastočnom režime. Situácia sa vyhodnocuje s geológom. Prístup do Devína je naďalej možný len cez Devínsku Novú Ves. „Linka 29 je aktuálne odklonená pri Botanickej záhrade, cez Karlovu Ves a Dúbravku na svoju trasu v Devínskej Novej Vsi,“ dodal.

Pri Bratislavskom hrade sa zrútila časť oporného múru

V areáli Bratislavského hradu sa zrútila malá časť oporného múru. Stalo sa tak vplyvom aktuálnej poveternostnej situácie. Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR s tým, že k žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo.

„Ide o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. Žiadne iné škody ani ohrozenie zdravia nenastali. Areál hradu bol v čase zrútenia uzavretý a dotknutá časť zostane verejnosti neprístupná aj v nasledujúcich dňoch,“ ozrejmili.

Súčasnú situáciu monitorujú zamestnanci kancelárie parlamentu aj odborníci. „Po ustálení odborného názoru na spôsob stabilizácie poruchy spustí Kancelária Národnej rady SR procesy, ktoré súvisia s opravou poškodenej časti múru,“ dodali z odboru.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac