Dunaj naďalej kulminuje. Situácia je stále vážna, varuje župan Droba

Zatiaľ čo v Bratislave sa výška našej najväčšej rieky pohybuje medzi 970 a 981 cm, v Devíne má rieka výšku zhruba 910 cm.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 10.38.40 Na snímke z dronu stav rieky Dunaj v Bratislave 17. septembra 2024. Foto: Michal Svítok/TASR

Priebeh kulminácie ovplyvňuje podľa odborníkov vysoký vodný stav na Morave, kde tiež prebieha kulminácia. „Pokles na rakúskom úseku (nad sútokom s Moravou) je zatiaľ len mierny, dôvodom je dotekanie prítokov a topiace sa zásoby snehu v Alpách,“ vysvetlili meteorológovia.

Vzostup hladiny Dunaja pritom naďalej pokračuje pod Vodným dielom Gabčíkovo.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) kulmináciu s postupným prechodom rieky do mierneho poklesu. V strednej časti úseku by hladina mala dosiahnuť najvyšší bod. V dolnej časti bude rieka naďalej stúpať.

Aktuálna výška hladiny rieky Dunaj v Bratislave k 10.30 h stredy 18. septembra 2024. Foto: SHMÚ

V hornej časti slovenského úseku rieky Morava čakajú hydrológovia kulmináciu a následný mierny pokles hladiny rieky. V jej strednej a dolnej časti by mala kulminácia pokračovať. SHMÚ zároveň upozornil, že vysoká hladina Dunaja spôsobí spätné vzdutie dolných úsekov rieky Váh.

Bratislavské Staré Mesto medzičasom oznámilo, že otvára Grasalkovičovu (Prezidentskú), Medickú a Slubekovu záhradu.

„Po daždivej smršti, kedy sme preventívne zatvorili naše záhrady, sme urobili kontrolu bezpečnosti a oznamujeme, že sú opäť prístupné,“ konštatovala samospráva na sociálnej sieti.

Bratislavský župan: Situácia je naďalej vážna

Na to, že ešte stále nie sme z najhoršieho vonku upozornil aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. „Rozmohol sa nám takový nešvar – povodňová turistika. Špeciálne na Devíne spôsobuje obrovské škody – Dunaj brázdia súkromné člny, ktoré vodu vytláčajú až do okien okolitých domov. Trpia tak ľudia, ktorí sú povodňami najviac zasiahnutí. Prosím, nerobte to,“ vyzval všetkých Droba.

V statuse na sociálnej sieti pridal aj niekoľko informácií z ranného zasadnutia krízového štábu kraja. Morava a Dunaj v noci podľa jeho slov stúpli približne o 10 cm. Ústup by mal začať až k stredajšiemu večeru alebo vo štvrtok ráno. Problémom však podľa Drobu je to, že rozvodnený Dunaj sa tlačí do koryta Moravy, čím ešte viac dvíha jej hladinu.

Najhoršie je na tom stále Devín a Devínska Nová Ves

Najhoršie na tom zostáva Devín a Devínska Nová Ves, pričom situácia sa nezlepšuje. „Devín je stále odrezaný od sveta, vyrážajú spodné vody a presakujú zábrany. Prioritou je zabezpečiť plynulé zásobovanie. Z Devínskej Novej Vsi sa obyvatelia tiež vedia dostať len s pomocou armády kyvadlovou dopravou,“ ozrejmil župan s tým, že nateraz nevedia odhadnúť, kedy bude Devínska cesta prejazdná. Voda totiž bude v týchto oblastiach ustupovať veľmi pomaly.

Vážna situácia pretrváva aj na Záhorí. „Na úvod dobrá správa – pretrhnutú hrádzu na potoku Malina sa v skorých ranných hodinách podarilo konečne zaceliť,“ potešil Droba. Morava však pozvoľna stúpa, v obciach sa pieskuje. Stupavský potok sa roztrhol, ale v neobývanej oblasti a bez škôd.

„Pezinský a senecký okres bez rizík a vážnejších problémov. V Bernolákove sa zosunula pôda, ale situácia je stabilizovaná. Uzavreli sme Kaštieľsky park v Stupave aj park v Malinove. Naďalej zostávajú uzavreté oba župné cyklomosty cez Moravu. V zatopenom DSS Kaštieľ v Stupave sa podarilo nahodiť prúd a elektrina je už v celom objekte. Tečie teplá voda na všetkých oddeleniach. Nálada dobrá,“ dodal Droba a doplnil, že v suchu je už aj Divadlo Aréna.

(gko, tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac