Rada pre rozpočtovú zodpovednosť považuje konsolidačné opatrenia vlády za trvalé

Z predstavených opatrení je podľa rozpočtovej rady zrejmé, že vláda si uvedomuje naliehavosť potreby ozdravenia verejných financií.

Koalícia sa dohodla na konsolidácii za 2,6 až 2,7 miliardy eur Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS), minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD), minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas tlačovej konferencie na tému Konsolidácia verejných financií - splácanie účtu za bývalú vládu. Foto: Dano Veselský/TASR

„Pripomeňme, že bez prijatia konsolidačných opatrení by hrubý dlh v najbližších rokoch narástol z aktuálnych približne 57 percent hrubého domáceho produktu (HDP) na úroveň takmer 67 percent HDP v roku 2028. Takéto smerovanie by bolo dlhodobo neudržateľné,“ uviedla rada s tým, že svoj prepočet neskôr zverejní.

Očakávané zníženie deficitu na úroveň 4,5 až 4,7 percent HDP, čiže o viac ako 1 percento HDP oproti vývoju bez prijatia opatrení, je podľa nich primerané, pokiaľ sa takouto rýchlosťou bude pokračovať aj ďalej: „Správne deklarovaný cieľ znížiť deficit pod 3 percentá HDP do roku 2027 ukazuje, že aj v ďalších dvoch rokoch by sa malo pokračovať podobnou rýchlosťou.“

Celková deklarovaná suma opatrení na úrovni až 2,7 mld. eur vysoko prekračuje hodnotu, o ktorú sa predpokladá zníženie deficitu. Podľa ministerstva financií balíček ozdravuje verejné financie len v objeme 1,7 mld. eur medziročne, zvyšok sa použije na riziká, resp. iné priority.

V porovnaní s opatreniami prijatými na rok 2024, kde podstatnú časť tvorili podľa rozpočtovej rady jednorazové opatrenia a neozdravili sa verejné financie, je balíček na rok 2025 zložený predovšetkým z trvalých opatrení. „V rovnakej sume zhruba 1,7 mld. eur tak ozdravuje verejné financie nie len na rok 2025, ale aj v ďalších rokoch a zlepšuje dlhodobú udržateľnosť,“ konštatovala rozpočtová rada.

Je podľa nich dôležité, aby vláda poskytla informácie o využití zostávajúcej približne 1 mld. eur. Keďže konsolidácia bude musieť pokračovať aj v ďalších rokoch, bolo by vhodné využiť prijaté opatrenia v čo najväčšej miere na trvalé ozdravenie verejných financií.

„O to menej bolestivé budú musieť byť opatrenia prijímané v ďalších rokoch. Väčšina opatrení predstavených pre rok 2025 je totiž spomedzi možných opatrení skôr ľahšie dosiahnuteľná a ekonomicky a sociálne menej zaťažujúca, čo pre ďalšie roky nemusí platiť,“ informovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Zároveň pripomína, že najlepší prístup, ako dosahovať dlhodobú udržateľnosť a čo najviac sa vyhýbať bolestivými a nákladným konsolidáciám, je trvalá vysoká kultúra rozpočtovej zodpovednosti.

„Vidíme, že táto prax nie je v rozpore, ale naopak v súlade s rozvíjaním sociálneho systému, zdravotníctva, školstva či infraštruktúry a podobne. Trvalá snaha o udržateľné verejné financie nejde na úkor krajiny a jej obyvateľov, naopak, je stabilizujúcim prvkom, ktorý uľahčuje prechádzanie krízami a napomáha konzistentnej tvorbe potrebných politík,“ uzavrela.

(sita)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac