Kažimír považuje svoje stíhanie za politický proces. Sudca a prokurátor sú vraj zaujatí

O niektorých podrobnostiach stíhania guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra informoval advokát Ondrej Mularčík. Okrem iného spochybnil rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu ohľadom premlčania.

súdny proces s guvernérom NBS Petrom K. v Bratislave Peter Kažimír. Jaroslav Novák/TASR

Na zatiaľ poslednom pojednávaní Kažimírov obhajca navrhol zastaviť trestné stíhanie z dôvodu premlčania. Tomu však sudca ŠTS Milan Cisarik nevyhovel aj napriek nálezu Ústavného súdu k neslávne známej novele Trestného zákona z jari tohto roka, v ktorom sa hovorí o uplatnení premlčania aj na prípady spred účinnosti novely v prípade splnenia podmienok Trestného poriadku.

Cisarik v tomto prípade argumentoval, že na uplatňovanie premlčania neexistuje jednotný právny názor. „Žiaden sudca nemá právo vykladať svojvoľne rozhodnutie Ústavného súdu, len a jedine Ústavný súd,“ podotkol na štvrtkovej tlačovej konferencii advokát Mularčík.

Zdôraznil, že jeho klient sa od začiatku konania cíti nevinný. „Tvrdí, že nikdy nikoho nepodplatil, nespáchal žiadny trestný čin a upozorňujem, že pociťuje toto trestné stíhanie ako nejaký politický proces, ktorý má byť namierený smerom k nominantom strany Smer, v ktorej pôsobil, a za éry, keď vládla v predposlednom volebnom období. Vtedy bol minister financií,“ spresnil Kažimírov obhajca s tým, že nemá teraz dôvod vzdať sa funkcie.

Pripomenul tiež, že Cisarik v rozpore so zákonom vydal trestný rozkaz, ktorý je možné vydať len na základe „spoľahlivo preskúmaných dôkazov“. V tomto prípade je však dôkazom len výpoveď exšéfa Finančnej správy SR Františka Imreczeho.

„Neexistujú a ani neexistovali žiadne ďalšie dôkazy, ktoré by mali preukazovať, že sa môj klient dopustil akéhokoľvek trestného činu. To, čo vedie Františka Imreczeho k tomu, že takýto trestný čin sa stal, je evidentné a známe z toho, ako on postupne dospel k tomu, že sa stal spolupracujúcou osobou. Mal možnosť dostať sa z väzby a začal rozprávať rôzne príbehy na rôznych ľudí, ocitol sa pre svoju beztrestnosť na slobode a odvtedy je tomu tak,“ konkretizoval Mularčík.

Konanie sudcu preto označil za „zaujaté“, a rovnako tak aj konanie prokurátora Petra Mikuláša. V záverečnej reči totiž žiadal súd, aby bol uložený guvernérovi NBS trest odňatia slobody nepodmienečne v hornej polovici trestnej sadzby.

„Je to v rozpore so zásadami ukladania trestu. Prokurátor je zaujatý voči jeho osobe preto, lebo Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bol zrušený, pán prokurátor môže byť oprávnene dotknutý a na to, aby obhájil minulú činnosť, sa bude snažiť čo najviac a najhoršie urobiť všetko pre môjho klienta, aby preukázal legitimitu svojho konania v minulom období,“ uviedol advokát a navrhovaný trest označil za „drakonický“.

Kažimír čelí obvineniu z prečinu podplácania opätovne od jesene 2022. Predtým mu obvinenie zrušila generálna prokuratúra.

Z obžaloby vyplýva, že ešte ako minister financií údajne opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu vraj odovzdal úplatok 48-tisíc eur.

Guvernér NBS už na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil tiež, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Vlani v apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

(max)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok