Prezident podpíše konsolidačný balík. Šaško vyrokoval na platy zdravotníkov sto miliónov

Piatok je posledným dňom, ktorý má Peter Pellegrini na podpis zákona, doposiaľ čakal na výsledky rokovaní medzi ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom a zdravotníkmi.

Prezident odovzdal poverovacie listiny dvom novým ve¾vyslancom SR Peter Pellegrini. Foto: Jakub Kotian/TASR

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas) po stretnutí s prezidentom informoval, že sa mu na platy zdravotníkov podarilo vyrokovať ďalších sto miliónov eur. Zdôraznil, že táto suma je konečná.

Vďaka dodatočným peniazom, ktoré odobril správca štátnej kasy Ladislav Kamenický (Smer) a zvyšok kabinetu, porastú platy zdravotníkov o niečo rýchlejšie aj v konsolidačnom období.

Záchranárom a zdravotným sestrám sa valorizácia platov nespomalí vôbec. V ich prípade nedôjde k žiadnym zmenám.

Lekárom vzrastú mzdy o 6,4 percenta namiesto troch percent, ktoré pôvodne schválila koalícia v konsolidačnom balíčku. To znamená, že lekár si budúci rok mesačne polepší o 163 eur, odborári však požadovali 252 eur mesačne.

„Nedochádza k zmrazovaniu, ani poklesu platov,“ zdôraznil Šaško s dôvetkom, že najpodstatnejší je jeho jasný záväzok, že po dvoch rokoch sa tieto podmienky rastu platov vrátia na predkonsolidačnú úroveň a budú zodpovedať valorizácii, ktorú si odborári vymohli v memorande s vládou Eduarda Hegera.

„Zdravotníkov vnímam ako celok, ich prácu si veľmi vážim,“ povedal minister.

Kamil Šaško (Hlas). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pellegrini zdôraznil, že sa rokuje o „raste platov“, ktorý v súčasnosti nemajú rôzne iné profesie, ktoré zarábajú podstatne menej ako lekári. Vyzval zdravotníkov, aby si nebrali pacientov za rukojemníkov a oznámil, že konsolidačný balíček podpíše aj v oblasti miezd zdravotníkov.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietali konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a pred časom vyzvali prezidenta, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. So zdravotníkmi od začiatku týždňa rokoval minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas) a minister financií Ladislav Kamenický (Smer).

Lekári avizujú nesúhlas, sestry stoja za nimi

Lekárske odborové združenie (LOZ) vyjadrilo ľútosť nad rozhodnutím politikov rozdeliť zdravotníkov a porušiť dohodu medzi lekármi a vládou z roku 2022. „Táto dohoda konečne začala zlepšovať zlú personálnu situáciu v nemocniciach,“ mieni združenie.

„Kompromis urobilo LOZ v roku 2022 a teraz len opakovane žiadalo o dodržanie memoranda, za ktoré v roku 2022 hlasovalo 138 zo 139 prítomných poslancov Národnej rady Slovenskej republiky,“ pripomínajú odborári.

Dodali, že spomalenie valorizácie platov lekárov na 6,4 percenta otvára zbytočný konflikt. „Pripomíname, že zodpovednosť za zdravotníctvo má minister a vláda. Boli by sme radi, aby vláda, ministri a prezident prichádzali s takými opatreniami, aby sa ozývali s nespokojnosťou finančné skupiny a nie nespokojní zdravotníci,“ vyhlásili odborári.

Sesterské odbory odmietajú akýkoľvek zásah do zákona venujúceho sa odmeňovaniu zdravotníkov. „Dnešným (18. októbra, pozn. red.) rozhodnutím vyháňa vládna moc od lôžok pacientov sestry a pôrodné asistentky, pretože tam, kde chýbajú lekári, nie je miesto ani pre sestry. Tým vládna moc ukázala, že si neváži a nemá záujem o prácu sestier a pôrodných asistentiek,“ skonštatovalo Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek.

Zdravotnícki záchranári sa chcú vyjadriť až po piatkovej tlačovej konferencii Šaška, ktorá sa uskutoční o 15:30 hod.

V transakčnej dani navrhuje Pellegrini ústupky

Prezident sa rozhodol podpísať aj zákon o transakčnej dani, hoci skonštatoval, že v európskom prostredí ide skôr o „unikát“.

Pripomenul, že transakčná daň sa má platiť až od 1. apríla 2025. Vyzval vládu, aby sa dovtedy zaoberala tým, či majú túto daň platiť napríklad charitatívne organizácie alebo zdravotnícke zariadenia a obchodné spoločnosti za to, že pošlú zamestnancom mzdy.

Vláda podľa neho už pripravuje novelu zákona a dúfa, že do 1. apríla spomínané dosahy transakčnej dane upraví.

(gko, est)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok