Lídri zaujali na samite EÚ ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe, vyhlásil Fico

Premiér pripomenul, že okrem Ukrajiny sa lídri členských štátov zamerali aj na dianie na Blízkom východe, najväčšiu časť pracovných rozhovorov venovali otázkam nelegálnej migrácie, hoci čoraz častejšie sa v EÚ diskutuje aj o legálnej migrácii.

Belgium EU Summit

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer) vyjadril ľútosť, že pri téme Ukrajiny sa nehovorí o zastavení paľby a prímerí, tak ako to šéfovia vlád a štátov EÚ aj na samite žiadali s odkazom na krízu na Blízkom východe.

Ocenil však, že Európska rada konečne zaujala nejaký ucelenejší postoj a žiada zastavenie paľby, ukončenie utrpenia, a že to, čo sa deje v Pásme Gazy, je neakceptovateľné z pohľadu humanitárneho práva.

Upozornil, že počas samitu padli optimistické vyjadrenia, že stredajšie zabitie vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahju Sinwára by mohlo viesť k ukončeniu paľby, rokovaniam a možno k prepusteniu rukojemníkov. Fico také očakávania spochybnil, keďže podľa vlastných slov si nemyslí, že takéto násilie by mohlo viesť k výsledkom v podobe ukončenia sporov.

„Sú aj hlasy, ktoré naopak hovoria, že môže dôjsť k ďalšej eskalácii napätia. Vidíme dnes, čo sa deje v Libanone a v okolitých krajinách,“ priblížil premiér.

Ešte stále sú podľa Fica viditeľné diametrálne odlišné názory členských štátov EÚ, pokiaľ ide o vzťah k Palestíne a vzťah k Izraelu, čo Európsku radu obmedzuje pri prijímaní nejakých vážnejších a zásadnejších záverov.

Pri téme migrácie Fico upozornil, že pred nadchádzajúcou zimou by tlak migrantov mohol byť väčší. „Ak si neochránime vonkajšie hranice EÚ, tak už bude neskoro,“ povedal premiér a v tejto súvislosti privítal taliansku iniciatívu na odsun žiadateľov o azyl mimo územia EÚ, čo vníma ako jeden z možných postupov riešiť migračný tlak.

Podporil aj snahy poľského premiéra Donalda Tuska, ktorý na samite žiadal o určité výnimky z azylových pravidiel EÚ, čo nie je ľahké pri platnej únijnej legislatíve, aj preto podporil spoločne dohodnuté znenie v záveroch o migrácii, že „výnimočná situácia si vyžaduje výnimočné riešenia“.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok