Rakúsky prezident poveril zostavením vlády súčasného kancelára

Alexander van der Bellen v utorok oznámil, že zostavením vlády poveril predsedu Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Karla Nehammera, hoci sa ľudovci v septembrových voľbách umiestnili na druhom mieste za Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

profimedia-0924774039 Alexander Van der Bellen a Karl Nehammer. Foto ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP / Profimedia

Dôvodom, pre ktorý spolkový prezident požiadal Nehammera, aby viedol koaličné rozhovory, je neochota ostatných strán, ktoré sa dostali do dolnej komory parlamentu, viesť rozhovory s FPÖ, vyhlásil van der Bellen v utorkovom prejave, ktorý citovala agentúra Reuters.

Po pondelňajších rokovaniach lídrov parlamentných strán Herberta Kickla (FPÖ), Nehammera a Andreasa Bablera (SPÖ) sa van der Bellen podľa denníka Kronen Zeitung presvedčil, že voľby do Národnej rady (Nationalrat) nie sú súťažou, v ktorej „automaticky vládne ten, kto sa umiestni na prvom mieste“.

Rakúsko je demokratická republika, právo pochádza od ľudí. A ľud „sme my všetci“, povedal spolkový prezident. Nikto si nemôže nárokovať celý národ pre seba, každý hlas sa počíta rovnako, pokračoval van der Bellen.

Hlava štátu zdôraznila, že výsledok volieb znamená, že minimálne dve väčšie strany budú musieť spolupracovať. „Doteraz to tradične bolo tak, že spolkový prezident poveril zostavením vlády stranu, ktorá získala najviac hlasov. Tentoraz som to však neurobil, pretože nikto nechce spolupracovať so stranou, ktorá má najviac hlasov,“ vysvetlil.

(tasr, sab)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok