Uhríkova dilema: Najskôr sa háda s Radačovským, potom chváli koalíciu s SNS, ktorá ho má na kandidátke

Predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík obvinil svojho kolegu z Európskeho parlamentu a kandidáta do NR SR za SNS Miroslava Radačovského z hlasovania okliešťujúceho národnú suverenitu. Ten ho na oplátku očastoval ako "politické prasiatko". Spor sa odohráva na pozadí skutočnosti, že jedinou schodnou cestou k moci je pre Republiku koalícia s účasťou národniarov.

Milan Uhrík Miroslav Radaèovský Marian Kotleba Na snímke zľava predseda ĽSNS Marian Kotleba a zvolení poslanci do Európskeho parlamentu Milan Uhrík a Miroslav Radačovský v roku 2019. Foto: Ján Krošlák/TASR

Líder hnutia Republika Milan Uhrík sa posledné dni dostal do sporu s europoslaneckým kolegom Miroslavom Radačovským. Obaja politici sa do funkcie prekrúžkovali v roku 2019 z kandidátnej listiny strany ĽSNS. Radačovský nebol členom strany, kandidoval ako nezávislý. Uhrík zo strany odišiel v januári 2021.

Šéf Republiky publikoval v pondelok video o tom, že Európsky parlament schválil výzvu, ktorou žiada zrušiť pre Slovensko právo veta v kľúčových európskych hlasovaniach. „Ide o mimoriadne vážnu vec, ktorá z nás urobí doslova krajinu bez práv,“ hovorí v úvode videa Uhrík.

Po tejto zmene budeme podľa neho povinní prijímať z Bruselu aj nariadenia, s ktorými nesúhlasíme, alebo nám škodia – napríklad migračný pakt alebo povinné otvorenie nášho trhu pre ukrajinské agrokomodity. Za odobratie práva veta podľa neho hlasovali okrem progresívnych europoslancov aj Ivan Štefanec a Miroslav Radačovský.

„Hlasovania pána Radačovského z SNS nebudem bližšie rozoberať, aby zas nebolo, že útočím na národniarov. Tak len informujem, ako kto hlasoval. SNS si robí svoju politiku, podľa Andreja Danka sa pripravujú na spoločnú vládu s poloprogresívnym Pellegrinim. Ok, berieme na vedomie, je to ich vec. Pristavím sa však pri progresívcoch a KDH, lebo títo dlhodobo a systematický podkopávajú slovenské záujmy v Bruseli, a to je veľmi nebezpečné. Ak vyhrajú a zostavia spolu vládu, Slovensko skončilo. Ostane z nás len obyčajná provincia,“ domnieva sa politik.

V komentároch pod príspevkom potom pripojil linky, na ktorých si môžu ľudia nájsť výsledky hlasovania aj schválené uznesenie.

Radačovský: Uhrík klame, lebo vie, že s ním nikto nemôže ísť do koalície

Radačovský, ktorý ako predseda marginálnej strany Slovenský patriot v máji prijal ponuku individuálnej kandidatúry na kandidátke SNS, na sociálnej sieti tieto obvinenia odmietol.

V statuse, ktorý medzičasom zmazal, označil Uhríka za „politické prasiatko“, ktoré vytrháva veci z kontextu a klame, lebo europarlament nikdy nehlasoval o odobratí práva veta Slovensku ani inej krajine.

„Vyvstáva preto jednoduchá otázka. Prečo to Uhrík robí a prečo prostredníctvom mňa útočí na SNS? Uhrík veľmi dobre vie, že žiadna vláda nemôže ísť so stranou bývalého aktívneho podpredsedu a hlavného ideológa ĽSNS do koalície. Akýkoľvek predseda vlády, pokiaľ by to urobil, stratil by kredit nielen na domácej politickej pôde, ale aj v zahraničí, v Európe a vo svete, a mohlo by sa stať, že by mu nikto zo zahraničných partnerov nepodal ani ruku,“ napísal.

Uhrík sa podľa neho bojí rastúcich preferencií SNS a „jedinej možnej proslovenskej koalície, SMER, SNS, Hlas, a preto útočí“. Popradský exsudca uviedol, že ak by sa dostal do parlamentu, radšej sa vzdá mandátu.

Neskôr status o politickom prasiatku vymazal a na vysvetlenie na internete zverejnil dokument, ktorý označil za „svoj hlasovací lístok“. Vyplýva z neho, že hlasoval za zachovanie práva veta a bol proti tomu, aby sa uvažovalo o možnom zrušení práva veta a jeho nahradení kvalifikovanou väčšinou.

Nie je isté, aký dokument Radačovský zverejnil, ale podľa výsledkov oficiálneho hlasovania europarlamentu skutočne hlasoval za prijatie uznesenia ako celku. Uhrík teda neklame.

Zároveň však zavádza, keď tvrdí, že Radačovský hlasoval za odobratie práva veta. Išlo totiž o právne nezáväznú rezolúciu europarlamentu o takzvanej premosťovacej doložke, ktorá umožňuje prejsť od jednomyseľného hlasovania na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou v Rade EÚ. Použitie premosťovacej doložky v akejkoľvek oblasti však musia schváliť všetky členské krajiny.

Uhrík: Smer a SNS nepresadia s Pellegrinim svoj program

Napriek nezhode so svojím europoslaneckým kolegom, Milan Uhrík v stredu v relácii Braňo Závodský naživo povedal, že za najlepšiu budúcu vládu považuje tú, v ktorej bude Republika, Smer a SNS.

„Bez Republiky nemôže vzniknúť vlastenecká vláda. Ak bude vo vláde namiesto Republiky Peter Pellegrini a jeho poloprogresívny Hlas, tak je jasné, že ani SNS, ani Smer tie svoje konzervatívne tézy nebude vedieť presadiť – napríklad vo vzťahu k Ukrajine, k tradičným hodnotám, prípadne k migračnej kríze, lebo Pellegriniho Hlas to jednoducho nedovolí,“ povedal europoslanec.

Od Smeru aj SNS podľa Uhríka prichádzajú jednoznačné odkazy, že s Republikou pri povolebnej spolupráci rátajú. Keby tomu tak nebolo, SNS by tým podľa Uhríka poprela svoj vlastný program, lebo ho majú obe strany podobný.

„SNS by si priala z pre mňa nepochopiteľných dôvodov radšej koalíciu s Hlasom, pričom vie, že s Hlasom nedokáže tie veci presadiť, a preto hovorím všetkým voličom, že nestačí voliť len SNS, aby preliezla tých päť percent,“ nechal sa počuť europoslanec.

Útoky trvajú dlhšie

Útoky lídrov oboch strán pritom trvajú niekoľko mesiacov.

Milan Uhrík v minulosti napísal, že sú stabilná strana a nie „zlepenec oportunistov, ktorý sa rozpadne týždeň po voľbách“. Reagoval tak na skutočnosť, že SNS si za partnerov do volieb získala menšie národné a konzervatívne zoskupenia: stranu Život – Národná strana opozičných poslancov Tomáša Tarabu a Kuffovcov, Národnú koalíciu, ktorej predsedom je Rudolf Huliak a aj Radačovského stranu Slovenský patriot. 

V apríli, keď sa SNS a ĽSNS v prieskumoch pohybovala pod hranicou zvoliteľnosti, Uhrík vyzval voličov oboch strán, aby radšej volili istotu a hlasovali za Republiku, inak môžu ich hlasy prepadnúť.

Naopak, Danko vytrvalo presviedča, že europoslanec si takýmito útokmi ničí šance na povolebnú spoluprácu. Uhríkovým voličom odkazuje, aby radšej volili SNS, lebo Republika nedokáže s nikým vytvoriť koalíciu, keďže zo spolupráce ju vylučujú nielen súčasné koaličné strany, ale aj opozičný Hlas.

Aktuálna situácia nahráva skôr Dankovmu scenáru, keďže viacero predvolebných prieskumov dokázalo, že SNS prekročila päťpercentné parlamentné kvórum. Pre Smer, ktorý je dlhodobo prieskumovo najsilnejšou stranou, predstavujú národniari spoľahlivejšieho partnera než Republika. Uhríkovci chcú totiž usporiadať referendum o vystúpení Slovenska z NATO, ak by sa jeho súčasťou stala Ukrajina. To je okrem spornej minulosti viacerých členov Republiky ďalšou červenou čiarou pre všetky ostatné strany, ktoré odmietajú tvoriť koalíciu so stranou popierajúcou, že budúcnosť Slovenska je v západných organizáciách.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok