Ako vyčistiť Ružín? Začať treba v obciach, kde sa odpad tvorí

KOŠICE – Vodná nádrž Ružín pri Košiciach je obľúbené miesto na relax, ale už roky zápasí s obrovským znečistením. Nadšenci a milovníci Ružína pravidelne organizujú brigády.

IMG_4119 Čo treba riešiť prioritne, aby vodná nádrž Ružín bola oázou príjemného relaxu v prírode? FOTO: Archív I. Š.

Podľa odborníka na odpad Igora Šimka sa treba zamerať na príčinu a prijať systémové riešenie. I on osobne sa už niekoľkých brigád zúčastnil, ale i keď sú takéto aktivity chvályhodné, nestačí to.

Aký je najväčší problém Ružína?

Ružín má byť v prvom rade miesto, ktoré budeme ako prírodu chrániť a využívať na rekreáciu. To je aj cieľom mňa a HLASU (I. Šimko je zvoleným poslancom strany Hlas – pozn. red.), aby sme odstránili systémovo problém s odpadom v tejto vodnej nádrži. Voda zapácha a je zelená kvôli siniciam. Je to biologické znečistenie. Je to i kvôli bioodpadu v komunálnom odpade, ktorý do Ružína prúdi.

Aké riešenia navrhujete?

Ďakujem všetkým aktivistom, ktorí odpad z vody vyberajú, ale to nestačí. Musíme zastaviť odpad v obciach, kde sa tvorí. Cieľom je, aby sme ho v spolupráci s vodohospodármi zachytili vo vodnom toku na konci katastra každej obce. Pozdĺž tečúceho Hornádu zabezpečíme záchyt sieťami či hrablicami, aby odpad neprúdil do rieky a odtiaľ do Ružína.

Čo musia urobiť obce?

Keďže sa na produkcii odpadu podieľajú v nemalej miere aj marginalizované rómske komunity a neporiadni ľudia, treba uchopiť tento problém cez mikroregión, ktorý bude prijímateľom fondov na inklúziu – zamestnanie ťažko zamestnateľných, aby čistili životné prostredia a vznikol kontrolný mechanizmus cez mikroregión (skupina obcí), ktorý sa bude ako 1 entita zodpovedať štátu či vodohospodárom.

Pomôžu eurofondy

Na to však potrebuje byť prijímateľom fondov na min. 24 mesiacov, aby mali starostovia istotu, že koordinátori čistoty budú mať uplatnenie a následne cez Envirofond, v ktorom sa každý rok kumulujú cca 2 miliardy EUR (z pokút či poplatkov za skládkovanie), potrebujeme dať v obciach peniaze na zber a vývoz či zhodnocovanie odpadu (nádoby v každej osade či obci), a aj na konci obce pri vodnom toku, aby títo koordinátori zabezpečili efektívny a pravidelný vývoz.

Sociálne podniky

Takto môžu vzniknúť sociálne podniky, ktorých nákladovosť môže byť nižšia ako nákladné strojové či fyzické každoročné čistenie Ružína, kde z odpadu už nie je žiaden úžitok a putuje rovno na skládku. Nehovoriac o znehodnocovaní vody, pre mňa strategickej a životne dôležitej suroviny a životnej tekutiny. Dôležitá je určite aj osveta v obci a osade a to pomôže, aby sa do budúcna Ružín neznečisťoval. Treba vplývať cez základné školy na deti, aby vedeli o dôsledkoch znečistenia. Nielen pokuty, ale aj fyzické odpracovanie škôd na životnom prostredí je cesta, ako vychovať ľudí k úcte k prírode.


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok