Dostane návrh zákona Zelených zelenú? Škótsko chce poskytnúť najsilnejšiu ochranu potratových kliník na svete

Škótsko je poslednou krajinou Spojeného kráľovstva, ktorá doposiaľ nemá legislatívne zakotvené takzvané "ochranné zóny" okolo potratových kliník, ktoré by zabraňovali zhromažďovaniu ľudí v ich blízkosti. Zmeniť to chce návrh zákona, ktorý predstavili začiatkom októbra v Holyroode, časti Edinburgu.

Ilustračná foto. Zdroj: reprofoto Right to Life UK Ilustračná foto. Zdroj: reprofoto Right to Life UK

Návrh je vyústením rozsiahlej kampane, ktorá začala v roku 2020 a lobovala za vytvorenie ochranných zón pred škótskymi klinikami. Jej cieľom bolo zastaviť protesty prolife aktivistov a zakázať skupinám bojujúcim proti potratom zhromažďovať sa pred nimi či vyvíjať akékoľvek aktivity.

Legislatívny návrh počíta s neobmedzenými pokutami pre protestujúcich zástancov života v prípade, ak vstúpia do ochrannej zóny v blízkosti potratových kliník, pričom ochranná zóna je vymedzená na vzdialenosť dvesto metrov od konkrétnej kliniky, kde sa tieto služby poskytujú. V návrhu je zakotvená aj možnosť požiadať o predĺženie tejto vzdialenosti.

„Návrh zákona o potratových službách (zóny bezpečného prístupu) ponúka najlepšiu ochranu v Spojenom kráľovstve po tom, čo Anglicko, Wales a Severné Írsko zaviedli podobnú legislatívu,“ uviedla jeho predkladateľka „zelená“ poslankyňa Gillian Mackyová.

„Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre obťažovanie, ktoré museli znášať mnohé klientky pri prístupe k zdravotnej starostlivosti,“ používa obľúbený eufemistický naratív Mackayová, podľa ktorej takéto protesty prolife aktivistov nepatria do slobodného sveta, a preto podniká legislatívne kroky. Členka Strany zelených si podľa vlastného vyjadrenia dala na príprave návrhu zákona záležať a uvádza takmer dvanásťtisíc prijatých pripomienok a príspevkov, vďaka ktorým má jej návrh maximálny možný záber.

„Učili sme sa od tých, ktorí pracovali na vytvorení nárazníkových zón v iných krajinách, najmä v Severnom Írsku. Dôverovali sme právnemu precedensu, ktorý vznikol, keď Najvyšší súd potvrdil ich návrh zákona,“ uviedla poslankyňa, ktorú povzbudil aj fakt, že pre svoj návrh získala podporu väčšiny poslancov stodvadsaťdeväťčlenného škótskeho parlamentu vrátane premiéra Humzu Júsafa.

Čo zákon obsahuje?

Predkladaný zákon napríklad klasifikuje ako trestný čin také správanie osôb v ochrannej zóne, ktoré by mohlo ovplyvniť rozhodnutie inej osoby podstúpiť interrupciu, alebo jej v tom zabrániť, či už úmyselne alebo z nedbanlivosti. Ak osobe, ktorá chce podstúpiť interrupciu, privodí niekto svojím správaním znepokojenie alebo úzkosť v súvislosti s jej rozhodnutím získať prístup k interrupčným službám, takisto spácha trestný čin.

Trestným činom bude aj to, ak by sa osoba správala takýmto spôsobom (ovplyvňovania, odhovárania…) na iných vzdialenejších miestach mimo ochrannej zóny, ak ale jej správanie bude možné vidieť či počuť do ochrannej zóny.

V praxi to znamená, že ak si v mojom dome, ktorý sa nachádza mimo ochrannej zóny, vylepím na okno prolife plagát a uvidí ho klientka potratovej kliniky, ktorá sa v ochrannej zóne nachádza, a tento plagát ju znepokojí, prípadne sa rozhodne následkom toho zmeniť rozhodnutie, dopustím sa trestného činu.

Ministerka pre verejné zdravie a zdravie žien Jenni Minto povedala: „Toto je dôležitý míľnik smerom k národnej legislatíve na ochranu žien pred nechceným vplyvom, úzkosťou alebo obťažovaním pri prístupe k interrupčným službám.“

Reakcie prolife organizácií

Návrh kritizujú viaceré organizácie, ktoré podporujú život. Michael Veitch z organizácie Care for Scotland povedal: „Obávame sa, že tento návrh zákona je založený na objektívne falošnom naratíve, že prístup k potratom v Škótsku je sťažený. K ukončeniam tehotenstva dochádza v rekordnom počte a v platnosti sú tiež nebezpečné pravidlá takzvaného domáceho potratu.“

Diskusia o ochranných zónach odvrátila podľa Veitcha pozornosť verejnosti od väčšieho problému samotných potratov. Návrh zákona prichádza aj napriek nedávnemu prieskumu verejnej mienky organizácie Savanta, ktorý ukázal, že zavedenie celoštátnych ochranných zón v okolí potratových kliník podporuje menej ako tretina Škótov.

Drakonický, diskriminačný a zbytočný zákon 

Hovorkyňa organizácie Right To Life UK Catherine Robinsonová označila legislatívu za „drakonickú“ a uviedla, že „ide ďalej než legislatíva ochranných zón v iných jurisdikciách, kdekoľvek inde na svete a dáva škótskej vláde právomoci rozšíriť tieto zóny bez obmedzenia“.

Mnohým ženám pomáhajú v blízkosti potratových kliník práve prolife dobrovoľníci, ktorí im ukazujú, že majú aj inú možnosť, ako podstúpiť interrupciu. Zmena zákona tak bude znamenať ďalšiu stratu životov. Okrem toho návrh zahŕňa do ochrannej zóny aj súkromné domy a budovy, čím budú priamo zasiahnuté aj domovy bežných ľudí. A toto je diskriminácia.

Čo to znamená v praxi?

„Nikto nie je potrestaný za to, že vyvesí na okno vlajku svojho obľúbeného futbalového tímu alebo má na dome nápis „Volím labouristov“. Ak však jednotlivec alebo cirkev umiestni na svojom vlastnom pozemku, v okne domu nápis „Tehotná? Môžeme vám pomôcť,“ môže byť obvinený z porušenia legislatívy ochrannej zóny,“ varovala Robinsonová.

Podľa jedného z navrhovaných bodov zákona, ak osoba vykoná čin, ktorý má trvalý účinok, (napríklad, že sa iná osoba v dôsledku tohto činu rozhodne potrat nepodstúpiť) nezáleží na tom, či sa tieto dve osoby nachádzali v ochrannej zóne v rovnakom čase. Napríklad, ak niekto uprostred noci reťazou zatvorí dvere na vchode do potratovej kliniky, a na druhé ráno sa v dôsledku toho rozhodne iná osoba potrat nepodstúpiť, osoba, ktorá reťaz v noci umiestnila sa dopustila trestného činu.

Ochranná zóna pre každé dieťa 

Hovorkyňa organizácie Right To Life UK Catherine Robinsonová upozorňuje na doposiaľ najvyšší počet potratov v Škótsku za rok 2022 a ich každoročný dvadsaťpercentný nárast. Zdôrazňuje skutočnosť, že navrhovaná „legislatíva nie je len priamym útokom na slobodu prejavu a verejné združovanie, ale je aj úplne zbytočná, pretože obťažovanie a zastrašovanie aj tak upravuje zákon“. 

Ku kritike zavedenia ochranných zón sa pripojila aj riaditeľka organizácie Precious Life Bernadette Smythová, ktorá upozorňuje na dosah takej legislatívy: „Ak je možné zakázať a kriminalizovať prolife modlitebné vigílie, potom môžu byť zakázané a kriminalizované aj verejné prejavy, zhromaždenia alebo protesty v akejkoľvek inej otázke.“

Sloboda prejavu, ktorej sa zabráni na jednom mieste, je hrozbou pre slobodu prejavu všade. Zákon by nemal regulovať ochranné zóny pred potratovými klinikami, ale, naopak, podporiť, aby sa z tela matky stalo „bezpečné miesto“ pre každé nenarodené dieťa.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok