Sexuálne násilie na deťoch je problém aj Žilinského kraja. Ako to zastaviť?

RUŽOMBEROK – Veľkí aj malí sa zhromaždili pred matričným úradom v Ružomberku, aby vyjadrili svoju podporu správnej veci. V rámci akcie Bubnovačka demonštrovali svoje úsilie v boji proti násiliu na deťoch.

Sexuálne násilie na deťoch Za lepšie zajtrajšky lobovali aj deti základných škôl. Foto: mesto Ružomberok

Mesto v spolupráci so základnými školami, ale aj s miestnou pobočkou Úradu komisára pre deti vyjadrilo podporu deťom, ktoré sú obeťami násilia. Podobná akcia sa v novembri koná aj v Českej republike. Podujatie sa nesie v duchu hesla Bubnovačka – aby deti bolo lepšie počuť.

„Od roku 2015 do polovice novembra 2020 evidujeme 59 detských obetí sexuálneho zneužívania do 18 rokov, pričom 44 bolo do 15 rokov,“ uviedla Alena Novotná z Úradu komisára pre deti. Informácie, ktoré sme sa dozvedeli, boli nanajvýš znepokojivé.

Zo štatistík Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu totiž vyplýva, že do roku 2020 bola polovica trestných činov sexuálneho násilia podľa §200 spáchaná na mládeži, pričom bolo zistených až 378 trestných činov sexuálneho zneužívania podľa §201, ktorého obeťou bolo dieťa.

Úrad zároveň tvrdí, že počet sexuálne zneužitých detí stúpol najviac v dobe pandémie. Išlo o šírenie detskej pornografie a sexuálne zneužívanie týchto detí.

Žilinskému Štandardu sa podarilo dostať aj k štatistikám z tohto roka v rámci Žilinského kraja. Nasledujúce počty sa týkajú sexuálneho násilia na mládeži a spadajú do obdobia od 1. januára po 1. november 2023.

  • znásilnenie v 6 prípadoch
  • sexuálne zneužívanie zverenej osoby v dvoch prípadoch, z toho jeden objasnený
  • sexuálne zneužívanie ostatných osôb v 26 prípadoch, z toho objasnených 18
  • sexuálne násilie v 4 prípadoch, z toho objasnené 2
  • ohrozovanie vírusom/pohlavnou chorobou v jednom prípade

Práve pre takého prípady sa stretli desiatky ľudí v Ružomberku. Súčasťou boli aj žiaci základnej školy, ktorým tento problém nie je ľahostajný. „Nie je možné ignorovať ho len preto, že sa nás netýka. Je dôležité deti vnímať a počúvať viac, je dôležité deťom veriť,“ uviedol hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík.

„Na našej škole sa venujeme rôznym témam, ktorým poukazujeme aj na násilie na deťoch. S deťmi komunikujeme o tom na koho sa môžu obrátiť v prípade potreby, pomoci. Ako škola poskytujeme deťom najma pomoc podporného tímu (sociálny pedagóg, koordinátor prevencie špeciálny pedagóg…). Taktiež máme na nástenkách školy rôzne plagáty pomoci. Celý rok máme na nástenke aj plagát Násilie páchané na deťoch,“ povedala pre Žilinský Štandard Karin Laštíková, koordinátorka výchovy a vzdelávania na ZŠ Zarevúca.

Na Úrad komisára pre deti sa môže obrátiť ktokoľvek, aj dieťa. Nemusí ísť vyslovene iba o násilie na deťoch, ale aj akéhokoľvek porušovania ich práv. Na ich oficiálnej webovej stránke má verejnosť možnosť podať podnet, ktorý pracovníci úradu následne preveria. Ľudia priamo z mesta Ružomberok sa môžu obrátiť na miestnu pobočku úradu na telefónnom čísle +421 940 609 318.

Kedy sa obrátiť na Úrad komisára pre deti?

  • ak ste svedkami násilia (akéhokoľvek) na deťoch, prípadne máte silné podozrenie, že sa takéto násilie odohráva tajne
  • v prípade šikany či záškoláctva
  • v prípade, ak je dieťa ohrozené rodičovskými konfliktmi (duševne, fyzicky aj materiálne)
  • ak je dieťa ohrozené duševnou poruchou
  • pokiaľ zistíte, že dieťa nemá kde bývať