Príbeh známeho kňaza za dočkal filmového spracovania

RUŽOMBEROK – Miestni si uctili pamiatku kňaza Michala Petráša formou dokumentárneho filmu Horieť a zapaľovať. Ukazuje životný príbeh muža, ktorý sa počas totality stal symbolom viery a nádeje v regióne.

Michal Petráš Na dokumentárnom filme sa podieľali aj absolventi Katolíckej univerzity. Foto: KU v Ružomberku

Michal Petráš bol skutočným veriacim. Zomrel v roku 1973 na následky tragickej dopravnej nehody. Dovtedy však svoj život zasvätil Bohu, za čo sa stal aj prenasledovaným politickým väzňom. Hoci to sám počas socializmu v živote nemal vôbec ľahké, dodával nádej ľuďom okolo seba ešte aj vo väzení.

Na dokumente pracoval aj strihač a kameraman Jakub Krška, ktorého starý otec Štefan pomáhal s ukrývaním rehoľníkov na bývalom notárskom úrade v Likavke. Rovnako ako Michal Petráš, aj Štefan Krška bol politickým väzňom.

Film nesie viacero rodinných odkazov a prepojení s prítomnosťou. V snímke totiž použili hudobnú tvorbu Štefanovho syna Pavla Kršku, ktorý je nositeľom niekoľkých prestížnych ocenení. Informoval o tom Ružomberský hlas.

Premietanie filmu sa uskutočnilo 5. decembra v Kine Kultúra v Ružomberku. Vstupné bolo pre širokú verejnosť dobrovoľné a vítaní boli všetci, ktorým je téma viery a histórie blízka. Špeciálnym hosťom na premietaní bol aj profesor Ladislav Csontos, ktorý inicioval výskum osobnosti pána Michala Petráša. Ten rozvíjal modernú pastoráciu, za čo sa ocitol v hľadáčiku ŠTB. Štátna bezpečnosť sledovala jeho pohyb aj jeho listy.

Veriaci si Michala Petráša pripomenú ešte raz, na slávnosti Nepoškvrneného počatia Panny Márie. V jezuitskom kostole v Ružomberku sa uskutoční 8. decembra o 12:15 svätá omša ako poďakovanie za život pátra Michala Petráša. Po obrade bude aj krátka modlitba na mestskom cintoríne pri jezuitskej hrobke.