Oplatí sa viac hypotéka či nájom? Analyzovali sme trh s realitným maklérom

Bývanie je v súčasnosti výzva pre väčšinu mladých ľudí, ktorí sa túžia osamostatniť. Okrem lokality či typu nehnuteľnosti ich trápi najmä to, ako si vlastné hniezdo vôbec dovoliť. O nástrahách trhu s nehnuteľnosťami a odporúčaniach pre mladých nám povedal viac realitný maklér Georgi Conev.

sťahovanie-bytov-a-rodinných-domov-bratislava-emtego-1-e1540225747156 Ilustračný obrázok. Foto: stahovanie-emtego.sk

Podľa realitného makléra sledujeme v Žilinskom kraji zvýšenú ponuku nehnuteľností všetkých druhov, od bytov až po rodinné domy. Najčastejšie nájdeme inzeráty na dvojizbové a trojizbové byty, ktoré sú v súčasnosti najžiadanejšie, množstvo ľudí však práve teraz ponúka na predaj aj svoje pozemky či spomínané domy.

Na otázky nám odpovedal Georgi Conev, ktorý sa nehnuteľnostiam a hypotékam venuje už niekoľko rokov. Foto: archív G.C.

Čoho však ubúda, sú práve kupujúci. Maklér z toho viní výšku úrokových sadzieb. „Súčasné úrokové sadzby spôsobili, že sa splátky hypoték prakticky zdvojnásobili, v niektorých prípadoch sa vďaka nariadeniam Národnej banky Slovenska (NBS) dokonca strojnásobili. Keďže mladí ľudia majú nižšie príjmy ako starší, stali sa najviac ohrozenou skupinou z pohľadu dostupnosti hypoték,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard Georgi Conev. Žilina má navyše podľa údajov NBS najhoršiu dostupnosť bývania na Slovensku.

Index dostupnosti bývania. Zdroj: NBS

Zaujímalo nás, čo by mali mladí ľudia urobiť v prípade, že zvažujú kúpu nehnuteľnosti a hypotéku.
„Určite by mali zájsť za hypotekárnym poradcom, ktorý spočíta ich bonitu, respektíve úverový limit. Dôležité rozhodnutie začína už tu – výberom poradcu. Na základe jeho práce a množstva iných faktorov vám banka schváli alebo zamietne žiadosť o hypotéku. Môže sa vám stať, že vám poradca zle poradí, vaša žiadosť sa zamietne a vy tesne na to nájdete perfektnú banku, ktorá vám však žiadosť tiež zamietne, pretože ste mali v poslednej dobe veľa zamietnutí,“ upozornil Conev.

Mnohé banky totiž sprísnili svoje podmienky. Po dvoch zamietnutiach môžu dať žiadateľovi stopku v lehote od troch mesiacov do dvoch rokov. „Tento postup uplatňuje približne 90 percent bánk,“ dodal.

Čo hovorí realitný maklér na večný súboj nájmu a hypotéky? Oboje má podľa neho svoje klady a zápory. Výhodu nájmu v porovnaní s hypotékou nám Georgi Conev ukazuje na názornom príklade:

„Som mladý človek, ktorý potrebuje 100-tisíc eur na hypotéku, aby som si mohol kúpiť dvojizbový byt, a to pri priemernej sadzbe 5 percent na 30 rokov. Moja splátka bude približne 536 eur mesačne. Ak ku tomu prirátame platby správcovi bytového domu a energie, môžu sa moje výdaje na bývanie vyšplhať až na 800 eur,“ spresnil.

V niektorých prípadoch sa dá nájom vybaviť omnoho lacnejšie, nehovoriac o koncepte zdieľaného bývania. Tu však musí človek počítať s tým, že nebýva sám a musí sa prispôsobovať svojmu spolubývajúcemu, čo môže byť naozaj náročné.

Napriek tomu však odborník neodrádza mladých od kúpy vlastného bývania. „Vysoké úrokové sadzby tu nebudú večne, tak ako ani prepad cien nehnuteľností. Je možné, že mladý človek môže nájsť na trhu skvelú cenu a výrazne tak ušetriť. Myslím si, že práve v roku 2024 sa môžu objaviť príležitosti na dobrú kúpu. Medziročne totiž došlo k približne 15-percentnému prepadu cien nehnuteľností.“

Sadzby môžu v budúcnosti dosiahnuť aj 1 percento. Ceny nájmov však nikdy klesať nebudú, práve naopak. „Ak si mladý človek môže dovoliť bývanie, odporúčam mu si ho zadovážiť čím skôr. Ceny budú z dlhodobého hľadiska len rásť a úroky pôjdu do pár rokov dole. Ja som svoje prvé bývanie kupoval vo svojich 25 rokoch, čo by som bol dal za to, ak by mi niekto poradil a kúpil by som ho vo svojej dvadsiatke,“ vyhlásil realitný maklér. Je však potrebné dodať, že naozaj nie každý mladý človek si môže dovoliť v takom veku myslieť na financovanie vlastného bývania.

Na internete sme zmapovali ceny bývania. Tie sa v Žiline pohybujú primárne v sume od 2 000 do 3 500 eur za m2. Skutočne sme najviac inzerátov našli práve na dvojizbové a trojizbové byty, nechýbali však ani väčšie apartmány.

K téme bývania sa ešte vrátime v ďalšom článku. Dozviete sa tam, na čo si pri kúpe bytu/domu dať pozor, či to, aké trendy v bývaní aktuálne najviac vyhľadávajú mladí ľudia.