Ministerka kultúry vyzvala generálneho riaditeľa RTVS, aby vysvetlil svoj osobný bankrot

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová očakáva, že generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska Ľuboš Machaj vysvetlí svoj osobný bankrot. Požiadal preto mediálny výbor parlamentu, aby si ho predvolal.

Šimkovičová kritizuje RTVS a hovorí, že je neobjektívna. „Prečo pán Blaha nemohol prísť ani na vrátnicu RTVS? Prečo minister Taraba, vtedy opozičný poslanec, nebol počas celých štyroch nebol pozvaný do RTVS?“ povedala.

Dodala, že objektivita spravodajstva RTVS je podľa prieskumu len na úrovni 26 percent (je to najviac spomedzi všetkých televízií na Slovensku, pozn. SITA) a v celosvetovom rebríčku dôveryhodnosti médií sa Slovensko umiestnilo na 44. mieste z hodnotených 46 krajín.

„Faktom je, že ľudia si čoraz viac vyhľadávajú médiá iného prúdu, alternatívne médiá. Je to z jednoduchého dôvodu. V médiách hlavného prúdu sa obyvatelia Slovenska dozvedia len informácie jedného jediného spektra, len jednej, jedinej pravdy, ktorú vy akceptujete,“ povedala Šimkovičová.

Ministerstvo kultúry v pondelok predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Podľa návrhu sa má zriadiť verejnoprávna inštitúcia Slovenská televízia a rozhlas (STaR), ktorá nahradí súčasný Rozhlas a televíziu Slovensku (RTVS).

Po novom už nebude voliť generálneho riaditeľa STaR Národná rada SR, ale novovzniknutá Rada Slovenskej televízie a rozhlasu, ktorej troch členov nominuje priamo ministerstvo kultúry a štyroch parlament.

Zákon zároveň zavádza nový inštitút Programovej rady Slovenskej televízie a rozhlasu, ktorá bude dohliadať nad vysielaným programom. Tento orgán má mať 11 členov, z ktorých deväť bude voliť aj odvolávať parlament. Dvoch členov rady si zvolia spomedzi seba zamestnanci Slovenskej televízie a rozhlasu.

Opozícia návrh tvrdo kritizuje. Hovorí o „totalitnom šialenstve“ a cenzúre.

(sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac