Trump na svojom prvom mítingu pod holým nebom od atentátu vydesil svoju ochranku

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump absolvoval v stredu svoj prvý predvolebný míting pod holým nebom od pokusu o atentát, ktorému unikol 13. júla v Pensylvánii. Stredajšie stretnutie s voličmi sa konalo v meste Asheboro v štáte Severná Karolína, uviedla agentúra AP.

Election_2024_Trump634723065837 Na snímke bývalý americký prezident a republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump reční na volebnom zhromaždení v meste Asheville v štáte Severná Karolína 14. augusta 2024. Sľúbil opatrenia v oblasti inflácie, daní či pracovných miest a kritizoval postup demokratov v oblasti hospodárstva. Foto: TASR/AP

Podujatie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Trump bol na pódiu obklopený panelmi z nepriestrelného skla. Podľa AP boli v blízkosti naukladané aj kontajnery, ktoré mali prípadnému útočníkovi zabrániť, aby mal Trumpa na muške. Na strechách okolitých budov tiež boli rozmiestnení ostreľovači.

Trump pritom príslušníkom svojej ochranky skomplikoval situáciu, keď v jednej chvíli svoj príhovor náhle prerušil a zišiel z pódia, aby objal jednu zo žien v hľadisku, dodala AP.

Tajná služba pred časom Trumpovi odporučila, aby prestal chodiť na podujatia pod holým nebom – dôvodom je pokus o atentát z 13. júla v meste Butler, kde smerom na Trumpa stojaceho na pódiu niekoľkokrát vystrelil Thomas Matthew Crooks.

Odvtedy Trump absolvoval približne desať stretnutí v sálach, pričom však stále tvrdil, že „zhromaždení vonku sa nevzdáva“. Koncom júla na sociálnych sieťach naznačil, že tajná služba „súhlasila s výrazným posilnením svojich zdrojov“ v očakávaní jeho stretnutí s voličmi pod holým nebom.

Tento týždeň má Trump v pláne predvolebné mítingy v niekoľkých kľúčových štátoch americkej Únie s cieľom zastaviť dynamiku rastu, ktorú zaznamenáva jeho demokratická rivalka Kamala Harrisová.

Delegáti zjazdu Demokratickej strany v Chicagu ju ako svoju prezidentskú kandidátku do volieb, ktoré sa konajú 5. novembra, oficiálne potvrdili v utorok.

Počas stretnutia s voličmi, ktoré malo byť pôvodne venované otázkam národnej bezpečnosti, Trump reagoval aj na prejavy Michelle a „Baracka Husseina“ Obamovcov z predchádzajúceho dňa, v ktorých vyzvali na podporu Kamaly Harrisovej.

Harrisovú Trump označil za „najradikálnejšieho“ ľavičiara, aký kedy kandidoval do Bieleho domu, a varoval, že ak voľby v novembri vyhrá, „zo dňa na deň zmiznú milióny pracovných miest“.

„Vaše celoživotné úspory budú preč,“ povedal tiež republikánsky kandidát davu v rámci jedného z množstva scenárov, ktoré počas svojho prejavu prezentoval. Doplnil, že ak v novembri vyhrá „súdružka Kamala, je isté, že dôjde k tretej svetovej vojne“.

Severná Karolína je jedným z mála štátov, od ktorých zrejme bude závisieť výsledok volieb vypísaných na 5. novembra.

O víťazovi prezidentských volieb v USA nerozhoduje celoštátne hlasovanie, ale jednotlivé štáty, pričom každý z nich má v zbore voliteľov rozdielny počet hlasov. Víťazný kandidát musí v zbore získať väčšinu hlasov voliteľov.

Väčšina štátov má tendenciu byť jasne republikánska alebo jasne demokratická a iba asi sedem štátov je považovaných za také, kde sa zvedie reálny volebný súboj. Kandidáti v nich preto trávia väčšinu času a minú najviac peňazí na kampaň.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac