JD Vance: Trumpov mierový plán zahŕňa vytvorenie demilitarizovanej zóny

Republikánsky kandidát na viceprezidenta uviedol, že mierová dohoda by vyžadovala, aby členské štáty NATO zabránili vstupu Ukrajiny do Aliancie, píše denník Washington Post.

Election 2024 Debate JD Vance. Foto: TASR/AP

Senátor za štát Ohio v podcaste Shawn Ryan Show predostrel „dramatickú zmenu“ oproti prístupu administratívy prezidenta Joea Bidena, informuje americký denník. Riešenie rusko-ukrajinskej vojny podľa Vancea spočíva vo vytvorení „demilitarizovanej zóny“ na území, ktoré v súčasnosti okupuje Rusko.

„Myslím si, že to vyzerá tak, že si Trump sadne, povie Rusom, Ukrajincom, Európanom: ‚Musíte sa dohodnúť. Ako vyzerá mierové riešenie?‘ A pravdepodobne to vyzerá tak, že súčasná demarkačná línia medzi Ruskom a Ukrajinou sa stane akousi demilitarizovanou zónou,“ povedal Vance v stredajšej relácii Shawn Ryan Show.

Táto zóna by mala byť „silne opevnená, aby na ňu Rusi opäť nezaútočili“, doplnil s tým, že Ukrajina by si mohla zachovať svoju nezávislosť – výmenou za záruku neutrality. To znamená, že Kyjev by nikdy nevstúpil do NATO ani iných „spojeneckých inštitúcií“, dodal Vance.

Pripomienky republikánskeho kandidáta na viceprezidenta sú jedným z najvýraznejších a najnovších plánov pre ukončenie vojny, ktorý doteraz navrhla pravica, konštatuje Washington Post. Doteraz sa republikáni spoliehali na vyjadrenia Donalda Trumpa, ktorý opakovane hovoril, že vojnu na Ukrajine ukončí „do 24 hodín“.

V poslednej debate s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou povedal, že ak novembrové voľby vyhrá, vojnu ukončí „ešte skôr, ako zloží prezidentskú prísahu“. Celú svoju stratégiu však nerozvinul a naznačil, že by to mohlo oslabiť jeho pozíciu pri rozhovoroch.

Vance v rozhovore s Ryanom povedal, že je „klamlivé“ a „nesprávne“ považovať tento konflikt za „veľkú humanitárnu misiu našej doby“. Dodal, že je „rozprávkovým myslením“ považovať vojnu za boj „dobra proti zlu“. Počas rozhovoru tiež povedal, že Rusko „nemalo napadnúť“ Ukrajinu, ale že „Ukrajinci majú aj veľa problémov s korupciou“.

(sab)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac