Pri Prievidzi našli v banskej šachte dvoch mŕtvych ľudí. Cez víkend sa tam vlámali aj zlodeji

Pozostatky dvoch mužov našli v pondelok ráno v obci Koš.

policia - paska Ilustračný obrázok. Foto: FB Polícia SR

Riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi Stanislav Paulík uviedol, že muži si urobili v stene šachty, ktorá bola riadne zabezpečená, dieru. Zamestnanci, ktorí mužov objavili, následne kontaktovali banských záchranárov.

„Záchranári tam zlanili a objavili približne desať až 12 metrov pod povrchom dve telá. Mužov sa pokúšali oživiť, ale nejavili už známky života,“ vysvetlil Paulík.

V šachte, ktorá bola už dva roky uzatvorená, v hĺbke približne osem metrov, zistili nízku hladinu kyslíka. Informovala o tom Polícia SR – Trenčiansky kraj na sociálnej sieti.

„Predpokladáme, že v nedeľu popoludní, respektíve vo večerných hodinách, osoby násilne vnikli do uzamknutého a zazváraním zabezpečeného priestoru, vybúrali otvor do steny a vliezli do šachty,“ konkretizovala hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková.

Príčiny a okolnosti tragickej udalosti sú predmetom vyšetrovania. „Za účelom zistenia presnej príčiny smrti bolo nariadené vykonanie súdnej pitvy. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenie,“ napísali muži zákona.

Paulík ozrejmil, že incident v Koši riešili aj v sobotu, keď tam prichytili pravdepodobne iných mužov kradnúť. „Na základe signalizácie dverí dispečer kontaktoval strážnu službu. Polícia tu zadržala pri násilnom vniknutí dve osoby. Žiaľ, tentokrát podcenenie nebezpečného prostredia bane vyústilo do nešťastia,“ doplnila Siváková.

Bezpečnostná služba HBP Security podľa tlačovej hovorkyne venuje zvýšenú pozornosť ochrane areálov, v ktorých už skončil pracovný ruch.

„Všetkých, ktorí by chceli neoprávnene vstúpiť do týchto objektov, upozorňujeme, že sú monitorované priemyselným kamerovým systémom a chránené zabezpečovacím systémom, vyvedeným na pult centrálnej ochrany spoločnosti,“ dodala hovorkyňa HBP s tým, že pri ochrane areálov firma úzko spolupracuje s príslušníkmi Policajného zboru SR.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac