Stovky tisíc ľudí utekajú z Floridy, blíži sa najsilnejší hurikán za ostatných sto rokov

Prezident Spojených štátov amerických Joe Biden v utorok vyzval na okamžitú evakuáciu obyvateľov na Floride pred blížiacim sa hurikánom Milton.

Members of the Florida National Guard clear debris from Hurricane Helene in the Pass-a-Grille Beach neighborhood of St. Pete Beach, Fla., on Tuesday, Oct. 8, 2024.

„Mohlo by ísť o najhoršiu búrku, ktorá zasiahla Floridu za posledných viac ako sto rokov. Ak Boh dá, nebude to tak, ale práve teraz to tak vyzerá,“ povedal Biden v Bielom dome.

Obyvateľom oblastí, ktoré má hurikán zasiahnuť, odkázal, že evakuácia je otázkou života a smrti. Prezident tiež vyzval letecké spoločnosti, aby nezvyšovali ceny leteniek.

Hurikán Milton v uplynulých hodinách mierne zoslabol, ale stále dosahuje 4. kategóriu s rýchlosťou vetra 230 kilometrov za hodinu.

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo, že tropický cyklón bude „podľa predpovedí aj naďalej extrémne nebezpečný“. Hurikán by mal podľa predpovedí v stredu v plnej sile zasiahnuť mesto Tampa Bay.

Ako píše portál iMeteo, Milton už teraz má prvý rekord. „Ten sa týka rekordného vývinu hurikánu z prvej na piatu kategóriu. Takáto intenzifikácia sa ešte tak rýchlo v dejinách nezaznamenala,“ pripomínajú meteorológovia s tým, že na piatu, najsilnejšiu kategóriu sa vyvinul za menej ako dvanásť hodín.

Už teraz je Milton piaty najsilnejší atlantický hurikán v histórii

Búrka začala silnieť už v pondelok na mexickom polostrove Yucatán. Aj keď momentálne zoslabla na štvrtú kategóriu, meteorológovia varujú nielen pred silným vetrom.

Zmeny tlaku nad morom spôsobujú nezvyčajný nárast hladiny morí. Prognózy vravia až o vlnách v zálive v Tampa Bay vo výške 3,6 metra, čo zaplaví desiatky tisíc domov a napácha miliardové škody.

Situáciu neuľahčia ani silné dažde v noci na stredu.

Obyvatelia dotknutých oblastí sa z domov sťahujú preč, všetko nechávajú napospas osudu. Diaľnice sú pohltené zápchami, úrady dokončujú práce na evakuačných krytoch v bezpečnejších častiach Floridy.

Milton nasleduje krátko po ničivom hurikáne Helene, ktorý si na juhovýchode Spojených štátov vyžiadal vyše 225 obetí a kategorizovali ho ako najničivejší v USA od hurikánu Katrina z roku 2005. Aj Helene pritom zasiahla oblasť Floridy, na ktorú aktuálne mieri Milton.

(tasr, max)