V Česku bude zrejme zarábať aj Eva Pavlová. Platiť ju chcú za funkciu manželky prezidenta

Novela zákona o kancelárii prezidenta Českej republiky navrhuje partnerke prezidenta prideliť niečo ako "prezidentský" plat.

431008868_907537901377195_6372773984697289019_n Prezident ČR Petr Pavel s manželkou Evou. Foto: FB/Petr Pavel

„Vzhľadom na to, že úloha manžela (partnera) prezidenta republiky má predovšetkým reprezentatívny charakter a nespočíva vo výkone funkcií vyplývajúcich z ústavy, navrhuje sa, aby viacúčelová paušálna náhrada prislúchajúca manželovi (partnerovi) prezidenta republiky mesačne bola stanovená vo výške 30 percent z viacúčelovej paušálnej náhrady výdavkov spojených s výkonom funkcie prezidenta republiky,“ píše sa v návrhu novely podľa iDnes.

Zákon chce meniť ministerstvo práce a sociálnych vecí. Pri súčasných pravidlách by tak mesačný plat „polovičky“ hlavy štátu predstavoval v prepočte 3 760 eur.

„Kancelária prezidenta republiky vníma navrhovanú právnu úpravu ministerstva ako komplexné riešenie, ktoré by malo po prvýkrát v histórii umožniť efektívne fungovanie prvej dámy tak, aby zodpovedala potrebám a očakávaniam spojeným s touto funkciou,“ reagoval vedúci Kancelárie prezidenta republiky Milan Vašina.

Dodal, že funkcia prvej dámy je funkciou, ktorú v podstate nemožno spájať so zamestnaním alebo inou zárobkovou činnosťou. „Napriek tejto skutočnosti manželka prezidenta republiky doteraz nebola za výkon tejto funkcie odmeňovaná,“ podotkol.

(max)