Egypt a Jordánsko varujú, že región je na pokraji vojny

Ministri zahraničných vecí Egypta a Jordánska vyjadrili v utorok solidaritu s Libanonom. Egypt a Jordánsko sú jediné dve arabské krajiny, ktoré s Izraelom uzavreli mier.

profimedia-0918238546

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským partnerom Badrom Abdalattím vyzval na ukončenie „izraelskej agresie na troch frontoch“ – v Pásme Gazy, na okupovanom Západnom brehu Jordánu a teraz v Libanone.

„Odsudzujeme izraelskú agresiu v Libanone, odsudzujeme izraelské ostreľovanie libanonského hlavného mesta, odsudzujeme izraelské zabíjanie Libanončanov,“ vyhlásil Safadí.

Ammán aj Káhira opakovane varovali, že región je na pokraji vojny. Obvinili Izrael z toho, že s ním napriek systematickému porušovaniu medzinárodného práva západní spojenci zaobchádzajú, akoby bol beztrestný. „Máte krajinu, ktorá stojí nad zákonom a nikomu sa nezodpovedá,“ vyhlásil Abdalattí.

Izrael útočí proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh v Libanone od 23. septembra. O život už prišlo najmenej 1150 ľudí a milión ľudí muselo opustiť svoje domovy.

(tasr)