Scholz chce kontroly na nemeckých hraniciach čo najdlhšie

Od polovice septembra sa na nemeckých hraniciach zvýšili kontroly s cieľom obmedziť počet osôb prichádzajúcich bez povolenia na pobyt. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz priznal, že s kontrolami je "veľa problémov".

Scholz znova vylúèil dodanie riadených striel Taurus na Ukrajinu Olaf Scholz. Foto: TASR/DPA

„Budeme to robiť tak dlho, ako to pôjde. A to bude veľmi dlho,“ povedal Scholz v relácii televíznej stanice RTL podľa agentúra DPA.

Od 16. septembra sa na nemeckých hraniciach zvýšili kontroly s cieľom obmedziť počet osôb prichádzajúcich bez povolenia na pobyt. Ako posledné boli zavedené kontroly na hraniciach s Dánskom, Belgickom, Holandskom a Luxemburskom.

Na hraniciach s Francúzskom prebiehali dočasné kontroly pre olympijské hry už od konca júla. Rozhodnutie zaviesť kontroly vyvolalo v niektorých susedných krajinách podráždenie. Všetky susedné krajiny Nemecka patria do schengenského priestoru, v rámci ktorého sa za bežných okolností cestuje bez kontroly na vnútorných hraniciach.

Nemecko však už v októbri 2023 obnovilo kontroly na niektorých hraničných priechodoch so Švajčiarskom, Českou republikou a Poľskom, aby zabránilo pohybu migrantov. Hraničné kontroly mali byť oficiálne iba dočasné, ale Berlín ich opakovane niekoľkokrát predĺžil, a to aj na hraniciach s Rakúskom, kde fungujú už od septembra 2015.

(tasr)