Polícia sa spojila s poštou, dôchodcov budú spoločne chrániť pred podvodníkmi

Zástupcovia Policajného zboru aj Slovenskej pošty sú presvedčení, že ich spolupráca dáva zmysel a spoločne sa budú usilovať ochrániť dôchodcov, najmä ich finančné úspory. Práve na tie sa podvodníci v poslednom čase viac a viac zameriavajú.

podvodzv Ilustračná fotografia Foto: FB Polícia SR BB

Riaditeľ poriadkovej polície Stanislav Hromádka konkretizoval, že v minulom roku bolo na celom Slovensku vykonaných preventistami dovedna 1357 preventívnych akcií. Ich účelom bolo upovedomiť dôchodcov o nástrahách, ktoré na nich číhajú.

„Napriek intenzívnej činnosti a prevencii sme zaznamenali 186 podvodných konaní na osobách vyššieho veku, pri ktorých prišli o 2 225 000 eur. Za prvých šesť mesiacov tohto roka je to 54 prípadov špecifickej trestnej činnosti,“ ozrejmil riaditeľ s tým, že za prvý polrok už dôchodcovia prišli o 428-tisíc eur.

Najčastejšie podvodníci využívajú metódu „dopravná nehoda“, a teda že dôchodcovi cez telefón oznámia nehodu jeho príbuzného. Za tejto skutočnosti vyzvú seniorov, aby do určitého času na dohodnuté miesto priniesli istú finančnú hotovosť, aby tak príbuzný „nemal problémy s políciou“.

Druhou najfrekventovanejšou zámienkou podvodníkov je podvodník „policajt“, keď dôchodcov cez telefón informuje, že sa stali obeťou trestného činu podvodu. „Aby preto čo najrýchlejšie hotovosť a šperky dali do nejakého predmetu, vrecka, a odniesli na dohodnuté miesto,“ spresnil Hromádka.

Aj preto policajní preventisti za účasti poštárov upozorňujú na obozretnosť pri vydaní finančnej hotovosti neznámym osobám. Spoločný projekt „Seniori, zbystrite pozornosť“ je postavený na dôvere starších občanov k doručovateľom pošty.

„Máme štyritisíc doručovateľov, ktorí pracujú priemerne viac ako desať rokov. Naši klienti ich veľmi dobre poznajú, na tomto základe je táto spolupráca s Policajným zborom postavená,“ uviedol riaditeľ Slovenskej pošty Vladislav Kupka. Zároveň podotkol, že prostredníctvom poštárov sa tak „otvárajú dvere k dôchodcom“.

„Spoločnosť vyzývam, aby na zabránenie trestnej činnosti komunikovali vo svojej komunite a mali záujem o občanov, seniorov, ktorí sú v ich okolí. Rovnako zamestnanci bánk, aby sa pri transakciách, keď dôchodca vyžaduje vybratie všetkých úspor, pýtali, z akého dôvodu tak robí,“ uzavrel riaditeľ poriadkovej polície Hromádka.

(max)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok