Festival Drama Queer považujem za mimoriadne prínosný, vyhlásil verejný ochranca práv

Róbert Dobrovodský uviedol, že s veľkou cťou prevzal záštitu nad 12. ročníkom podujatia.

Na snímke verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský počas aktu zloženia sľubu 1. decembra 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský počas aktu zloženia sľubu 1. decembra 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Drama Queer má podľa verejného ochrancu práv pevnú tradíciu v rámci festivalov a už 12. ročník svedčí o záujme verejnosti a potrebe otvárať témy, ktoré časť slovenskej verejnosti vníma „veľmi polarizujúco“.

„Najmä v časoch určitého spoločenského pnutia považujem za dôležité, že verejný ochranca práv, ako ľudskoprávna ustanovizeň, preberá záštitu nad kultúrnou a osvetovou aktivitou, ktorá je zameraná na zvyšovanie informovanosti širokej verejnosti o živote menšín žijúcich na Slovensku,“ napísal na sociálnej sieti.

Verejný ochranca práv minulý rok prevzal záštitu nad Filmovým festivalom inakosti, festivalom Roma Spirit alebo Čítaním mien obetí holokaustu na Slovensku.

Dodal, že spolu s kolegami denne preberajú záštitu nad desiatkami životných osudov. „Medzi nimi sú aj LGBTI+ ľudia. Sú to ľudia, ktorých životné príbehy sa objavujú aj v scenároch divadelných diel tohto festivalu. Žiaľ, nemožno hovoriť o postavách v komédiách alebo lovestory. Práve naopak, ide o ľudí, ktorí si prežívajú svoje reálne príbehy plné nepochopenia, netolerancie a mnohých predsudkov,“ uviedol.

K ombudsmanskej funkcii podľa svojich slov pristupuje s plnou vážnosťou. „Vždy, keď chcela zákonodarná moc obmedziť práva LGBTI+ ľudí, dal som Národnej rade Slovenskej republiky, ale aj vláde do pozornosti ľudskoprávny štandard, ktorý by mohol byť návrhom zákona znížený. Či už šlo o návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, zákona o rodnom čísle alebo zákona o pobyte cudzincov,“ objasnil.

Festivalu Drama Queer praje, aby prispel k odvahe „nebáť sa byť iným“. „Predstavenia v podaní domácich aj medzinárodných divadelných súborov, ktoré sa vo svojej tvorbe venujú Queer témam, považujem za jeden z najefektívnejších nástrojov, ako citlivo a s rešpektom priblížiť verejnosti témy, ktoré sú pre mnohých neznáme a nepochopené. Tento festival považujem preto za mimoriadne prínosný,“ uzavrel.

(lud)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok