ZMOS varuje pred kolapsom zdravotníctva v súvislosti s výpoveďami lekárov

Avizované možné hromadné výpovede lekárov v nemocniciach by znamenali totálny kolaps a nebola by zabezpečená zdravotná starostlivosť pre občanov Slovenska, uviedol to predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

TK MV SR, ZMOS-u a polície k dopravnému znaèeniu Jozef Božik. Foto: Pavel Neubauer/TASR

„Všeobecne na Slovensku platí, že ak nejde o zdravie, o život, tak nejde o nič a v tomto duchu majú lekári navrch, aj celé zdravotníctvo. Ak si povedia niečo, čo chcú dosiahnuť, zväčša to i dosiahnu. Lekári sa pravdepodobne dožadujú toho, čo im bolo prisľúbené,“ skonštatoval Božik.

Zdravotníctvo je podľa neho vo veľmi zlej situácii nielen na Slovensku, ale i v celej Európe, nie sú lekári, pričom zdravotná starostlivosť totálne upadla za posledných desať, respektíve päť rokov. „Ten úpadok bude pokračovať bez ohľadu na to, či sa lekári v nemocniciach dohodnú alebo nedohodnú, a to aj preto, lebo sa vzďaľuje zdravotná dostupnosť a hovoriť o kvalite zdravotníctva na Slovensku je – či chceme alebo nechceme – momentálne veľmi relatívny pojem,“ ozrejmil.

Božik zároveň vyhlásil, že je potrebná generálna dohoda na tom, čo bude pre štát priorita. „Lebo my chceme všetko. Chceme aj zdravotníctvo, aj školstvo, cesty, mosty, diaľnice, armádu, políciu a evidentne výkonnosť tohto štátu na to nemá, a to nehovorím o tom, čo chce samospráva, ktorá je pilierom fungovania tohto štátu,“ vyhlásil.

Šéf ZMOS-u zároveň podotkol, že na to, aby sa zoznámil bližšie s požiadavkami lekárskych odborárov, sa potrebuje stretnúť s predsedom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petrom Visolajským.

LOZ na svojom brífingu v utorok avizovalo, že lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Výpovede má aktuálne pripravených 2462 lekárov. Pre LOZ je kľúčové, aby bol na Slovensku systém, ktorý zabezpečí zdravotníkov v nemocniciach.

Lekárski odborári zároveň trvajú na dodržiavaní ôsmich bodov memoranda, ktoré v roku 2022 podpísali s vládou SR. Vládu upozornili, že je stále čas na to, aby sa veci vyriešili za rokovacím stolom.

(tasr)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok