Profesor kritizoval požiadavky BLM. Vytiahli na neho 15 rokov starú aféru a vyhodili ho

Profesor antickej literatúry Joshua Katz na americkej univerzite v Princetone kritizoval požiadavky rasového hnutia BLM. Univerzita ho začala vyšetrovať pre 15 rokov starú aféru s mladšou študentkou, no šlo o delikt, za ktorý už raz Katza suspendovali. Napokon inštitúcia s profesorom rozviazala pracovný vzťah.

Joshua Katz Joshua Katz. Foto: Princeton University

Joshua Katz bol profesorom antickej literatúry na Princetonskej univerzite. V roku 2020 po zabití Georga Floyda otriasali Spojenými štátmi protesty BLM, z ktorých viaceré prerástli do násilností. Katz vtedy napísal kritickú esej, ktorou reagoval na požiadavky Černošskej ligy pre spravodlivosť voči univerzite. Toto hnutie okrem iného požadovalo najrôznejšie výhody pre afroamerických študentov. Katz však viaceré požiadavky označil za nemorálne.

V roku 2021 sa začala univerzita opäť zaoberať Katzovou aférou s mladšou študentkou z roku 2006. Povšimnutiahodné je, že profesor už bol za tento prípad v roku 2019 na rok suspendovaný, a teda svoj trest si odpykal.

O obnovenie vyšetrovania požiadala študentka, ktorá s ním bola predtým vo vzťahu. V žiadosti podľa univerzity opisovala tlak zo strany Katza, aby sa na vyšetrovaní v roku 2018 nezúčastnila. Univerzita vo vyhlásení tvrdí, že Katz ,,niektoré údaje dezinterpretoval alebo bol neúprimný“. ,,Tieto činy neboli iba vážnymi priestupkami voči univerzitnému poriadku, ale tiež úplne v rozpore s jeho povinnosťami ako člena fakulty,“ dodáva univerzita. Katz bol koncom mája prepustený. 

Naštvaný a zlomený kritik

Profesor však tvrdí, že prípad bol znovu prešetrovaný po tom čo otvorene reagoval na požiadavky hnutia Černošskej ligy pre spravodlivosť,

Katz v eseji niektoré požiadavky hnutia schvaľoval, išlo napríklad o rozšírenie štipendijných programov pre študentov inej farby pleti. Na druhej strane však ostro kritizoval požiadavku na dlhšie študijné voľno či úľavy v ich výuke. Katz v eseji označil skupinu študentov požadujúcu tieto ústupky za „malú lokálnu teroristickú organizáciu“.

Rektor univerzity na jeho slová reagoval kriticky. „Hoci sloboda slova umožňuje študentom a členom fakulty viesť polemiky, ktoré sú ostré, provokatívne či dokonca urážlivé, všetci máme povinnosť využívať to právo zodpovedne,“ uviedol.

Katz varoval aj pred vytvorením atmosféry strachu, v ktorej by bolo možné ľahko trestať zamestnancov univerzity. „Som naštvaný a zlomený, čo je príšerná kombinácia,“ uviedol na margo svojho vylúčenia.

Systematický tlak a slová podpory

Manželka vyhodeného profesora v blogu opisuje, akému tlaku a odsúdeniu musel jej manžel čeliť po tom, ako zverejnil svoju esej. Už pár dní po jej zverejnení musel zniesť ostrú kritiku a obvinenia z rasizmu.

„Univerzita neúprimne využila niekoľko vybraných mailov, aby našla nové dôkazy pre vyšetrovanie Joshuu. Pritom ho vystavili dvojitému potrestaniu,“ uviedla. Tým to však neskončilo. V reakcii na jeho esej sa spisovali petície za jeho potrestanie, zrušili mu externú pracovnú ponuku, ľudia, ktorých považoval za priateľov, ho začali ignorovať, stretávali sa s útokmi na sociálnych sieťach aj mimo nich. Mnohí sa podľa jej slov snažili aj ju samotnú poštvať proti svojmu manželovi.

V blogu popisuje, ako sa z jej manžela, ktorého obdivovala, v dôsledku spomínaného tlaku stal zlomený človek. Katza sa okrem manželky zastali aj jeho už bývalí kolegovia. Osem ich podalo voči rozhodnutiu univerzity sťažnosť, zároveň od nej požadovalo vyšetrenie útokov na Katzovu adresu.

„Katz bol potrestaný ako príklad nám všetkým, aby sme nekrížili cestu plánom univerzity na ideologickú továreň na produkciu protirasistickej sociálnej spravodlivosti,“ uviedol na Katzovu podporu matematik Sergiu Klainerman.


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok