Čína tvrdí, že dosiahla pokrok vo vývoji jadrových zbraní. Vraj nikdy nezaútočí ako prvá

Čínsky minister obrany Wej Feng-che na bezpečnostnej konferencii v Singapure uviedol, že Čína dosiahla "pôsobivý pokrok" vo vývoji jadrových zbraní. Zároveň ale dodal, že Čína má svoje jadrové zbrane len na vlastnú sebaobranu a že nimi nikdy nezaútočí ako prvá.

Čínska vojenská prehliadka. Foto: CNA/YouTube Čínska vojenská prehliadka. Foto: CNA/YouTube

Feng-che sa na singapurskej konferencii, na ktorej sa zúčastňujú zástupcovia približne tridsiatich krajín ázijského a pacifického regiónu, na margo jadrového arzenálu vyjadril, že „Čína vyvíja svoje kapacity viac ako päť dekád. Je fér priznať, že sme dosiahli pôsobivý pokrok“.

Cieľom Pekingu je podľa neho zabrániť jadrovej vojne a Čína má svoje jadrové kapacity len na vlastnú obranu. „Máme ich pre sebaobranu. Nebudeme prvý, kto ich použije,“ dodal Feng-che.

Na novinársku otázku o minuloročných správach o výstavbe viac ako 100 nových síl pre jadrové rakety na východe Číny povedal, že Čína „vždy išla cestou rozvíjania jadrových spôsobilostí na ochranu krajiny“. Informovala o tom agentúra Reuters.

Aj vlaňajšia správa amerického ministerstva obrany tvrdí, že rozvoj čínskeho jadrového arzenálu sa zrýchľuje. Podľa správy sa Čína snaží svoju jadrovú techniku modernizovať, rozširovať a diverzifikovať.

Pentagón tvrdí, že komunistický režim by mohol v roku 2027 disponovať 700 jadrovými hlavicami, pričom do konca dekády by sa ich počet mohol navýšiť až na tisíc. Na porovnanie, najväčším jadrovým arzenálom sa môže pochváliť Rusko, ktoré má takmer 6-tisíc jadrových hlavíc. Nasledujú Spojené štáty, ktoré ich majú približne 5 400.

Vyjadrenie čínskeho ministra obrany prišlo v období stupňujúceho sa napätia okolo otázky Taiwanu. Feng-che počas piatkového rokovania so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom uviedol, že ak Taiwan vyhlási nezávislosť, Peking nebude váhať s použitím sily. Informovala o tom agentúra AFP.

Americké ministerstvo obrany po skončení rokovania zas uviedlo, že Austin svojho čínskeho partnera varoval, že Čína sa musí „zdržať ďalších destabilizujúcich akcií voči Taiwanu“. A hoci Spojené štáty oficiálne uznávajú politiku jednej Číny, americký prezident Joe Biden nedávno vyhlásil, že USA by sa v prípade čínskej invázie na Taiwan vojensky zapojili do jeho obrany. Štandard sa téme venoval v samostatnom článku.


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok