EXKLUZÍVNY rozhovor s expertom na odpad: Kde je na východe Slovenska najviac čiernych skládok?

KOŠICE – Partia mladých dobrovoľníkov z Komuna Naturo spolu s ďalšími nadšencami likvidujú v posledných týždňoch čierne skládky v našom regióne.

Simko odpad1 Šimko v plnom nasadení. FOTO: Archív I.Š.

V tejto činnosti chcú pokračovať aj po voľbách, i keď ich koordinuje znalec v odbore ochrana životného prostredia so zameraním na odpad a krajský predseda HLASu, Igor Šimko, ktorý nám odpovedal na pár otázok.

Ako sa dajú likvidovať čierne skládky?

Rukavicami, vhodným oblečením, silnými rukami, ak má obec kontajner, prípadne si ho prenajme, prípadne pri väčších objemoch odpadu pomôžu určite bagre a technika. A v neposlednom rade dobrou náladou a chuťou do práce. Onedlho prinesiem jasný spôsob, ako ľudí, ktorí sú na sociálnych dávkach, motivovať čistiť svoje okolie a aj obce kde žijú.

Ako a kde ich likvidujete vy?

My chodíme do obcí a miest, kam nás starostovia zavolajú, kde majú už výraznejšie problémy a nemá im kto odpad odpratať a na likvidáciu firmami v dnešnej finančne ťažkej dobe peniaze nemajú. Povedali sme si s partiou mladých šikovných ľudí z KOMUNA NATURO, že sa nebudeme len fotiť pri gulášoch, ale vyhrnieme si rukávy a ukážeme, že vieme tvoriť hodnoty tam, kde ich niekto pred nami zničil.

Koľko je nelegálnych skládok v regióne? Kde je ich najviac?

Na Slovensku je podľa konzervatívnych odhadov 6 000 až 8 000 čiernych skládok, čiže priemerne v každej obci hneď niekoľko. Najviac bohužiaľ všade tam, kde sú ľudia ľahostajní a nevážia si životné prostredie a svoje okolie. V obciach, kde sú rómovia, je to horšie, chce to však prístup, ktorý presadí silný štát, len tak sa nič samé nevyrieši ani pri čiernych skládkach a doterajší stav ukazuje, že po dobrom to nejde.

Ktoré čierne skládky sú najrizikovejšie a prečo?

Všetko, čo je veľké, vieme vhodiť do kontajnera. Najrizikovejšie pre životné prostredie sú tie, kde sa objavia tekuté odpady ako oleje, ropné látky, pretože tie vsiaknu do pôdy. Síce ich až tak nevidieť, ale zhoršujú stav podzemných vôd a môžu kvalitu vody výrazne ohroziť. Kde nie je vodovod (až 40 percent obcí na východe), ale studne, ide o obrovský problém, ktorý dnes nevidíme, ale môže to poškodzovať naše zdravie a prejaviť sa neskôr.

Ako by sa im dalo zabrániť?

Najlepšie je mať v obci vyriešený zberný dvor, ktorý bude prístupný pre ľudí, po druhé motivovať ľudí a naučiť ich separovať na zberných dvoroch a v neposlednom rade inštalácia kamerového systému, aby keď už sa hriešnik nájde, bol vypátrateľný a exemplárne potrestaný. V obci určite preventívne zafungujú aj fotky z fotopascí a verejná hanba, že „taký čo nosí smetie do prírody medzi nami žije“. Delikty za viditeľné a vedomé poškodzovanie životného prostredia by sa mali sprísniť.


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok