Ďalšie očkovanie či respirátory? Toto odkazujú odborníci v súvislosti s príchodom jesene

Protipandemické opatrenia sú stále v živej pamäti mnohých z nás. Zatiaľ čo väčšina Slovákov na vírusové ochorenie COVID-19 nespomína s radosťou, odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) sa k nemu s príchodom jesene opäť vracajú.

očkovanie vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Trnave Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Ilustračný obrázok. Foto: TASR

Dôvodom sú mutácie vírusu SARS-CoV-2, ktoré sú podľa ÚVZ očakávaným javom. „Vírus SARS-CoV-2 zrušením plošných opatrení nezmizol, naďalej cirkuluje prakticky na celom svete a naďalej u ľudí vyvoláva ochorenie COVID-19,“ tvrdia predstavitelia tejto inštitúcie na jej webových stránkach. Pripomíname, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zrušila v máji 2023 stav ohrozenia verejného zdravia v súvislosti s týmto ochorením.

Odborníci očakávajú počas novembra zvýšený výskyt respiračných ochorení, a to aj iných, než je COVID-19. Poukazujú pritom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, ktorá by mala trvať až do apríla budúceho roka.

Potešujúcou správou je skutočnosť, že ÚVZ ani iné inštitúcie neplánujú zavádzať celoplošné opatrenia. Podobne sú na tom aj ostatné okolité krajiny. Dôvodom je už dostatočne zvýšená imunita populácie (či už formou očkovania alebo prekonania ochorenia) a včasná diagnostika.

Zatvárania sa nemusia báť ani školy, pričom podľa ÚVZ by muselo na vyučovaní chýbať 20 percent z celkového počtu žiakov, aby škola pristúpila k takémuto závažnému kroku. Je potrebné dodať, že niektoré školy už počas tejto chrípkovej sezóny svoje brány na nejaký čas zatvorili.

V pokročilom štádiu pandémie sa nejeden človek stratil v tom, aký variant ochorenia je v súčasnosti okolo nás. ÚVZ preto v súčasnosti upresňuje, že sa potýkame so subvariantmi omikronu, ktorý údajne nespôsobuje závažné zhoršenie epidemiologickej situácie. V súvislosti s tým ÚVZ upozorňuje na monitoring, ktorý aj v Žilinskom kraji preukázal prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách.

Rovnako ako očkovanie proti chrípke odporúčajú odborníci posilňujúcu dávku očkovania práve v období novembra. „Zvýšenie ochrany pred závažným ochorením COVID-19 po podaní posilňujúcej dávky je najvhodnejšie pre ľudí s vyšším rizikom závažného ochorenia, teda starších dospelých a ľudí so zdravotnými rizikovými faktormi,“ uviedli na stránke ÚVZ. Povinnosť očkovať sa však neexistuje. Rovnako tak už dávnejšie zanikla vyhláškou ÚVZ aj povinná izolácia pri pozitívnych výsledkoch na COVID-19.

Na záver vyzýva ÚVZ k prevencii. V čakárňach a nemocniciach sa aj naďalej odporúča nosiť respirátor, rovnako tak aj v domove sociálnych služieb či pri kontakte so zraniteľnou časťou obyvateľstva. Nosiť by ho mali najmä tí, ktorí cítia príznaky (akéhokoľvek) respiračného ochorenia. Odborníci nezabúdajú ani na dezinfekciu, ktorá sa stala pevnou súčasťou väčšiny obchodov a podnikov.