Zabudnutý unikát: Hrádok na cintoríne

KOŠICE/VAJKOVCE – Máme tu víkend a ponúka sa otázka: Kam na výlet? Napríklad navštíviť miesto, kde sú stále viditeľné stopy po malom šľachtickom hrade.

20230226_143940

Stačí ísť na miestny cintorín za obcou. Nejde o omyl, je to skutočne tak. V obci Vajkovce pri Košiciach nájdete zbytky niekdajšieho hrádku priamo na miestnom cintoríne, presnejšie v jeho časti. Preto sa pri návšteve tohto miesta treba správať s pietou. Možno to nie je práve romantické zákutie, no má niečo do seba.

Mohlo by vás zaujímať

Napriek archeologickému výskumu, ktorý sa konal pred zhruba 40 rokmi, sa toho veľa o hrádku nevie. Známy fakt je len to, že v 13. storočí patrilo toto územie zemanovi Rainoldovi. V listine z roku 1270 sa pre zmenu spomína aj istý zeman Vojk. Práve jeho meno nesie dnešná obec Vajkovce. Hrádok si teda zrejme po tatárskom vpáde dali postaviť príslušníci jednej alebo druhej šľachtickej rodiny.

Iróniou je, že hrádok, ktorý mal slúžiť na ochranu, existoval len krátko. Podľa archeologických nálezov zanikol niekedy v 14. storočí. V tomto prípade s najväčšou pravdepodobnosťou zrejme tesne pred, alebo počas Bitky pri Rozhanovciach 15. júna 1312. Tá sa odohrala neďaleko, na oboch stranách vtedy bojovali tisíce vojakov a takej sile nemohol hrádok odolať.

V 16. storočí vznikla na mieste malej pevnosti kalvínska modlitebňa a o čosi neskôr aj cintorín. Z hrádku sa v teréne viditeľne zachovali len valy a priekopa. Celé opevnenie s plochou zhruba 60 × 60 metrov pozostávalo z murovaného paláca s rozmermi 14 × 8 metrov a hrúbkou múrov približne 110 centimetrov. Bol obohnaný valom a priekopou, ktorá je viditeľná dodnes. Už spomínanou zaujímavosťou je, že sa tu nachádzajú náhrobné kamene starých hrobov. Len pre zaujímavosť, podobne je to aj na mieste niekdajšieho komitátneho hradu Zemplín.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok