Primátorov návrh na zvýšenie poplatkov za komunálny odpad narazil na odpor

KOŠICE – V Košiciach sa na mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva rozhodlo nezvýšiť poplatok za komunálny odpad. Primátorov návrh na zvýšenie poplatkov narazil na odpor väčšiny poslancov.

mimoriadne mestske zastupitelstvo Poslanci v piatok neschválili zvýšenie poplatkov za komunálny odpad a drobné stavby. Foto: Mesto Košice

V Košiciach 24. novembra na mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva poslanci znova odmietli návrh primátora Jaroslava Polačeka na zvýšenie poplatku za komunálny odpad. Z 36 prítomných poslancov boli proti zvýšeniu 22, zaň ich hlasovalo 11 a traja sa hlasovania zdržali. Diskusia o zvýšení poplatku, navrhovaného zo súčasnej sumy 45 eur na 66,43 eura na osobu ročne, a z 194,48 eura na 265,40 eura pre množstevný zber, bola aktuálna už viackrát tohto roku.

Magistrát argumentoval nutnosťou zvýšenia poplatku pre nevyrovnané hospodárenie v oblasti nakladania s komunálnym odpadom. Mesto odhaduje tohtoročné výdavky na 18,1 milióna eur, s rozdielom medzi príjmami a výdavkami okolo 5,2 milióna eur. Pri nezvýšení sadzieb by mohlo dôjsť k zníženiu alebo pozastaveniu služieb nakladania s odpadmi, uvádza mesto v materiáloch. Košice navyše čelia zložitej finančnej situácii kvôli chýbajúcim 42 miliónom eur v rozpočte na budúci rok.

MsZ tiež dvakrát hlasovalo o návrhoch na tajné hlasovanie, aby sa predišlo možnej „šikane“ na sociálnych sieťach. Väčšina sa s týmito návrhmi nestotožnila. Zmena poplatku za odpad bola realizovaná aj na začiatku tohto roka, keď bol paušálny poplatok za odpad 36,86 eura a cena za množstevný zber pre rodinné domy 160,16 eura.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok