Primátor ostro vystúpil na mestskom zastupiteľstve. Hrozí Košiciam katastrofa?

KOŠICE – Poslanci sa na piatkovom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva zaoberali aj nepriaznivou finančnou situáciou. Primátor Jaroslav Polaček predložil ako jeden z bodov materiál Východiská na prípravu programového rozpočtu mesta Košice na roky 2024 až 2026.

20231124_101054 (1) Hoci je podľa primátora situácia s mestskými financiami vážna, u poslancov so zvýšením daní a poplatkov nepochodil. Foto: Boris Macko

V ňom sa konštatuje, že rozpočet je schodkový vo výške viac ako 93,5 mil. eur, z toho schodok v bežnom rozpočte je 43,5 milióna eur. Mesto tvrdí, že aj kvôli tomu chce šetriť všade, kde sa dá. Na druhej strane pripravilo zvýšenie viacerých poplatkov, napríklad aj za odpad. Rovnako chystá aj zvyšovanie daní. „Zmeny v legislatíve priniesli mestu za päť rokov kumulatívne náklady v hodnote 115 miliónov eur. Sú to peniaze, ktoré idú do školstva, na opravy ciest, alebo ich vieme využiť niekde inde. Radi by sme naštartovali obnovu ciest a chodníkov, lebo v tomto roku to bolo len 480-tisíc eur. Na budúci chceme na tento účel 10 miliónov eur,“ uviedol primátor.

Varoval, že ak nedôjde k zvýšeniu daní a niektorých poplatkov, môže to mať ďalekosiahle následky. „Budeme musieť šetriť aj na odvoze odpadu, kosení, ale aj na mestskej polícii. Niektoré policajné stanice by sa museli zlučovať. To by sa odrazilo aj v bezpečnostnej situácii. Znížil by sa tiež interval odvozu komunálneho odpadu,“ hovoril Polaček o možných problémoch s tým, že apeloval na poslancov, aby hlasovaním odvrátili blížiacu sa katastrofu. Mimochodom, prognóza Rady pre rozpočtovú zodpovednosť na rok 2024 predpokladá podielové dane pre mesto Košice vo výške 129,932 milióna eur, čo je menej ako schválený rozpočet na rok 2023 (132 miliónov).

Poslanecký zbor ale vidí situáciu inak. Väčšinu návrhov na zvýšenie daní či poplatkov nepodporili. Či už išlo o zvýšenie poplatkov za odpad, alebo zvýšenie daní. Odsúhlasili len zvýšenie daní za zaujatie verejného priestranstva a miestnej dane za ubytovanie. „Nehlasovala som za zvýšenie daní, lebo sme neodsúhlasili ani zvýšenie poplatkov za odpad. Lebo by sme päť miliónov z daní doplatili za odpadové hospodárstvo? To je schizofrénia. Čiže zvýšime dane, aby sme si doplatili ekonomickú neefektivitu,“ odôvodnila (ne)hlasovanie za zvýšenie daní poslankyňa Lenka Kovačevičová.

Dodala, že dane sa naposledy zvyšovali pred štyrmi rokmi. „Tieto veci sa musia vydiskutovať medzi poslancami jednotlivých poslaneckých klubov aj primátorom. V Bratislave si to vedia lepšie odkomunikovať. Tak by to malo byť aj u nás. Primátor by sa mal obklopiť krízovými manažérmi, a je to aj jeho zodpovednosť. Netreba ľudí zastrašovať katastrofickými správami a splniť si domáce úlohy a vyhodnotiť si, ktoré služby v meste sú poskytované neefektívne,“ dodala Kovačevičová.

Ďalší poslanec a starosta mestskej časti KVP Ladislav Lörinc tvrdí, že v prvom rade sa treba baviť o tom, kde dokáže mesto usporiť. „Rovnako ako racionalizovať niektoré interné procesy v rámci magistrátu. Plus je tu meškanie niektorých projektov a mesto tak musí z vlastného financovať eurofondy. Potom sa môžeme baviť o tom, o koľko zdvihneme dane a poplatky,“ povedal Lörinc.

Situáciu nevidí tak katastroficky ako primátor. Práve naopak. „Pozerám sa na to ako štatutár mestskej časti. V mojej mestskej časti prešlo päť rozpočtov jednohlasne bez veľkej diskusie, lebo sme boli s poslancami dohodnutí. Tu ako poslanec každý rok počúvam katastrofický scenár a pán primátor sa stavia do pozície kráľa drámy, že bude koniec sveta, ak to neschválime. Nakoniec to ale schválime. Tak, ako v minulom roku, keď sme 30. decembra schválili zvýšenie poplatkov za odpad na 45 eur,“ povedal Lörinc.

„Tiež nám bolo vykreslené, ako mesto skrachuje, a nakoniec primátor rozhodol, že dá k 13. a 14. platu odmenu 2,28 milióna eur pre zamestnancov magistrátu. Ak boli vtedy zvýšené dane a poplatky, ako môžu byť odmeny naviac?“ pýta sa Lörinc. Dodal, že preto ani tentoraz primátorovým slovám neverí, lebo účelovo vykresľuje skutočnosti horšie, ako naozaj sú. „V Bratislave sa dane nedvíhali deväť rokov. U nás radikálne v roku 2019 a v roku 2022,“ uzavrel Lörinc.

Tak či onak, „bitka“ medzi primátorom a mestskými poslancami o zvyšovanie daní a poplatkov bude onedlho pokračovať. Primátor už na 30. novembra avizoval zvolanie ďalšieho mimoriadneho zastupiteľstva.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok