Vyššie dane: Obyvatelia Liptovského Mikuláša budú od nového roka platiť viac

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Mnohí občania Liptovského Mikuláša ostali po rokovaní mestského zastupiteľstva sklamaní. Hore pôjdu dane z nehnuteľností, poplatky za vývoz odpadu aj ceny autobusových lístkov. Mesto však podľa všetkého nemalo na výber. Buď zvyšovanie daní alebo recesia.

money-256312_1280 Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay

Udržať plynulý chod verejných služieb je finančne aj personálne náročné. Poslanci mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši síce schválili rozpočet na rok 2024, no ten je napätý a obohatený o zvýšené dane a poplatky za odvoz komunálneho odpadu.

Verejné financie teda čaká konsolidácia v malej miere, no z viacerých zdrojov. Daň z nehnuteľností, daň za bývanie či spomínaný poplatok za odpad. Nízke príjmy za likvidáciu odpadu pokrýva mesto z vlastného vrecka už niekoľko rokov, pričom takýto spôsob fungovania už ďalej nie je udržateľný.

„Už v roku 2020 zaviazal Najvyšší kontrolný úrad naše mesto, aby zaviedlo opatrenia na zníženie straty. Náklady na spracovanie odpadu je totiž podľa zákona obec povinná hradiť z poplatku za komunálne odpady, ktorý platia obyvatelia ako tvorcovia tohto odpadu. Preto sme sčasti zvyšovali poplatok v roku 2022, to však nestačilo na pokrytie celého úniku na odpade, a tak musíme pristupovať k opätovnému navyšovaniu,“ vysvetlil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Peňaženka zastoná aj pri schválenom zvýšení daní z nehnuteľností. V prípade daní z pozemkov a stavieb však malo mesto zviazané ruky zákonmi Slovenskej republiky. Mesto musí podľa legislatívy do roku 2024 prispôsobiť sadzby za byty tak, aby rozdiel medzi najvyššou a najnižšou nepresiahol desaťnásobok. Ročná sadzba dane z bytov za m2 sa zvýšila na sumu od 0,30 do 0,50 eura. Doteraz platili obyvatelia 0,147 až 0,248 eura za m2.

Daň za ubytovanie sa taktiež zvýši, a to o 0,50 eura. Po novom teda budú musieť občania zaplatiť 1,50 eura. „Zvýšenie poplatkov by malo nášmu mestu priniesť peniaze, o ktoré prichádza mestská kasa aj v dôsledku rozdeľovania daňového bonusu. Peniaze na jeho vyplatenie vtedy totiž štát zobral samosprávam. Tieto dopady sme avizovali už dávno, štát vtedy nereagoval,“ vysvetlil situáciu primátor Ján Blcháč.

Dôvodom zvýšenia daní bolo zvýšenie nákladov na prevádzku rôznych služieb, neudržateľnosť doterajšieho spôsobu financovania týchto služieb, ako aj zvýšenie cien energie a vysoká inflácia.