Energetické nápoje sú pre deti nebezpečné. Obmedzia na Slovensku ich predaj?

Mladí ľudia do 18 rokov si na Slovensku legálne nekúpia cigarety či alkohol. Je v regáloch aj iný tovar, ktorého nadmerná konzumácia môže ohroziť zdravie a správny vývoj detí? Spoločne s lekárom a štátnymi inštitúciami sme sa pozreli na zúbok chutným energetickým nápojom.

Tínedžer a energetický nápoj Energetické nápoje sú pre deti nebezpečné. Ilustračná fotografia: Shutterstock

Sladené energetické nápoje sa dnes predávajú v mnohých príchutiach, značkách a typoch. Kofeínové nápoje majú za cieľ zvýšiť tepovú frekvenciu a udržať nás tak dlhšie v bdelom stave. V obľube ich majú napríklad študenti, vodiči a pracovníci nočných zmien. Je však pitie energetických nápojov bezpečné aj pre deti?

V Poľsku začal od 1. januára 2024 platiť zákaz predaja energetických nápojov deťom do 18 rokov. S návrhom zákona prišiel vo februári minulého roka poľský minister športu Kamil Bortniczuk, ktorý ich nazýva „drogami zabalenými v cukre“. O škodlivosti kofeínových nápojov sa pritom v Poľsku vedie diskusia už viac než 10 rokov. Pokutu za predaj takýchto nápojov neplnoletým môže dnes vyjsť poľského obchodníka až na 447 eur.

Na Slovensku už niektoré obmedzenia v tejto veci platia. „Predaj energetických nápojov pre deti do 18 rokov je zakázaný v bufetoch a automatoch zriadených v zariadeniach pre deti, podľa vyhlášky MZ č. 75/2023 k zákonu č. 355/2007,“ uviedol pre Žilinský Štandard komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva. V školských automatoch by ste preto napríklad energetický nápoj nájsť nemali.

Za dôslednú reguláciu predaja energetických nápojov sa prihovorili aj niektorí lekári. „Energetické nápoje ohrozujú verejné zdravie pre vysoký obsah kofeínu. Účinok kofeínu v nápojoch je znásobený guaranou a inými prídavnými látkami. Pri opakovanom požití spôsobujú závislosť a u detí a mladistvých poškodenie zdravia,“ priblížila pre našu redakciu MUDr. Mária Bochničková z OK Ambulancie.

Dodala, že viaceré štúdie potvrdili ovplyvnenie činnosti srdca, tachykardiu a iné závažné poruchy srdcového rytmu či poruchy spánku. „U detí v kombinácii s kolovými nápojmi a alkoholom je násobne prekračovaná bezpečná dávka kofeínu, čo môže vyvolať neurologické príznaky, poruchy príjmu potravy až srdcovú ischémiu,“ vysvetlila.

Podľa jej názoru by mal byť predaj energetických nápojov regulovaný podobne ako predaj alkoholu a cigariet. Obmedzenie predaja by však muselo podľa našich informácií viesť prostredníctvom zákona č. 152/1995, ktorý je v gescii ministerstva pôdohospodárstva. Ministerstvu sme poslali otázku, či neuvažuje nad podobným zákonom, aký zaviedli v Poľsku. Tam nás však odkázali opäť na ministerstvo zdravotníctva. „Z pohľadu ochrany a podpory zdravia je ministerstvo zdravotníctva pripravené takýto návrh po oboznámení sa s jeho presným znením podporiť,“ dodal komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Zatiaľ však nie je takáto novela zákona na stole, regulácia predaja energetických nápojov tak žije iba v teoretickej rovine.