Zlého človeka so zbraňou zastaví iba dobrý človek so zbraňou

Slovensko, ako aj ostatné krajiny Európskej únie, sa dodnes spamätáva z hrôzostrašného streleckého útoku na Karlovej univerzite v Prahe. Okrem otázky bezpečnosti ľudí zaujíma aj sprísnenie zákonov o strelných zbraniach. Je to ale skutočne to, čo potrebujeme?

Sú zbrane naozaj zlé? Rastislav Hrivnák (vpravo) a členovia jeho streleckého klubu (vľavo). Foto: R. Hrivnák/D. Markovič

V prvom rade je dôležité uviesť, že získať zbraň ani zďaleka nie je výsadou vojakov, poľovníkov či policajtov. O vydanie zbrojného preukazu môže požiadať takmer ktorýkoľvek občan Slovenska, ktorý dovŕšil 21 rokov. Pre jeho získanie je však potrebná bezúhonnosť, spoľahlivosť a spôsobilosť na právne úkony.

„Spoločné pravidlá pre nadobúdanie a držanie strelných zbraní sú definované Smernicou Európskeho parlamentu a Rady 2021/555 z 24. marca 2021 o kontrole a nadobúdania a držania zbraní. Cieľom súčasného fungovania systému legálnej držby zbraní je zachovanie bezpečnosti na celom území Slovenskej republiky,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Proces získania strelnej zbrane spočíva podľa našich zákonov (§ 16 zákona č.190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive) v tom, že si žiadateľ podá žiadosť o vydanie preukazu, dodá lekársky posudok a posudok o psychologickej spôsobilosti.

Psychologický posudok pribudol do slovenskej legislatívy v marci roku 2011 po tragickej udalosti v prípade Hamran v Devínskej Novej Vsi roku 2010.

Teória a prax sú však často úplne odlišné. Žilinský Štandard preto oslovil nadšenca, strelca a dlhoročného držiteľa zbrojného preukazu Rastislava Hrivnáka. Ten naše pozvanie prijal a pri káve v Turčianskych Tepliciach nám ochotne povedal všetko o zbrojných preukazoch, zbraniach a slovenských zákonoch, ako aj o mentalite niektorých držiteľov zbraní.

„Ja som si urobil zbrojný preukaz hneď, ako sa dalo, keď som mal 21 rokov. To je spodná hranica. Zbrane ma zaujímali od malička. Máme to v rodine, aj moji dvaja synovia už majú zbrojný preukaz. Mám vlastný strelecký klub, kde aktívne trénujeme, zúčastňujeme sa ako jednotlivci na súťažiach. Som tiež dvojnásobný majster Slovenska v IPSC – dynamickej streľbe,“ predstavil sa čitateľom Rastislav.

Rastislav aktívne trénuje, je dvojnásobný majster SR v dynamickej streľbe. Video: R. Hrivnák

Rastislav nám celý proces získavania „zbrojáku“ opísal detailnejšie. „Musíte byť spoľahlivý a bezúhonný, tak káže zákon. Polícia si všetkých žiadateľov interným spôsobom preveruje. Ako, to my nevieme. Pýta sa ľudí na povahu a zvyky žiadateľa, v niektorých prípadoch dokonca ide za žiadateľom osobne. Zisťujú, či nie ste alkoholik, násilník, dokonca aj či necestujete často do zahraničia, možno vzhľadom na zahraničné teroristické skupiny,“ povedal.

Podľa jeho slov trvá takáto previerka približne mesiac, počas ktorého si polícia, samozrejme, preverí aj register trestov. „Kedysi sa zvykli policajti pýtať na žiadateľa aj susedov, ale zrejme usúdili, že to nie je úplne objektívne. So susedmi môžete mať zlé vzťahy,“ dodal Rastislav.

Okrem previerky a lekárskych posudkov je dôležitou časťou aj odôvodnenie, ktorým žiadateľ vlastne vysvetľuje, na čo zbraň potrebuje. Do odôvodnenia sa pri kategóriách zbrojného preukazu A a B uvádza ochrana osoby a majetku, napríklad ak sa vám niekto písomne či slovne vyhráža.

„Môžete tam uviesť, že chodievate do práce skoro ráno a naspäť neskoro večer. Že sa na ceste stretávate s nebezpečnými osobami, alebo že sa v okolí bydliska stretávate s divou zverou.“

Skupiny zbrojného preukazu sú nasledovné:

  • A – nosenie zbrane na ochranu osoby a majetku
  • B – držanie zbrane na ochranu osoby a majetku
  • C – držanie zbrane na výkon zamestnania
  • D – držanie zbrane na poľovné účely
  • E – držanie zbrane na športové účely
  • F – držanie zbrane na zberateľské účely

Pokiaľ je žiadateľ pre políciu „čistý“ a jeho lekárske posudky sú v poriadku, pristupuje sa ku skúškam, kde žiadateľ musí preukázať určitú znalosť práva a právnych termínov, zdravotnej pomoci a zručnosť pri manipulácii so zbraňou. Po splnení týchto predpokladov je žiadateľovi udelený zbrojný preukaz. Teraz si môže požiadať o nákupné povolenie a kúpiť si zbraň.

Držitelia zbraní si platnosť preukazu obnovujú každých 10 rokov, pričom opätovne podstupujú psychotesty. Napriek tomu počúvame za posledné roky o streleckých útokoch v zahraničí aj u nás. Mnohí odporcovia strelných zbraní volajú po regulácii a sprísnení zákonov, rodičia sa boja o svoje deti. Ako to ale vidí Rastislav a slovenská komunita strelcov?

„Problém vôbec nie je v strelných zbraniach. Zbraň je predsa všetko, čím môžem človeku spôsobiť ujmu na zdraví alebo ho zabiť. Pokiaľ na niekoho zaútočím so sklenenou fľašou, je to zbraň. Ideme zakázať fľaše? A čo autá? Predsa si všetci pamätáme nehodu, pri ktorej opitý vodič na Zochovej zavraždil 5 mladých ľudí. Pri žiadosti o vodičský preukaz dokonca mnohí vodiči osobných áut neprechádzajú psychotestami. Áno, sú kontroly zamerané na alkohol, to ale problém do veľkej miery nerieši,“ upozornil na problém Rastislav.

Ajka Ridoškova zo Streleckého klubu RH Shooting Academy, ktorá sa taktiež stala majsterkou SR. Video: R. Hrivnák

„Pokiaľ by o zbrane žiadali ľudia, ktorí majú pre to vášeň a cítia mieru zodpovednosti, boli by zbrane pre spoločnosť prínosné. Počúvame často kritiku toho, že zbrane sú zlé, pretože niekde nejaký študent priniesol do školy zbraň a začal strieľať. Pokiaľ by ale bol v škole učiteľ, ktorý by prešiel kvalitným výcvikom, dokázal by útočníka eliminovať a zachrániť tak nevinné životy. Ako sa hovorí, zlého človeka so zbraňou zastaví iba dobrý človek so zbraňou,“ konštatoval.

Ako príklad použil príbeh Eliho Dickena z amerického štátu Indiana, ktorý v obchodnom centre zastrelil strelca, ktorý zabil 3 ľudí. Dodal tiež, že ľudia, ktorí si na Slovensku požiadajú o zbrojný preukaz, si často iba kupujú „pocit bezpečia.“

„Mám kamaráta, ktorý mi povedal, že si žiada o zbrojný preukaz, pretože v hore stretáva medvede. Povedal mi, že ju bude nosiť v taške, na čo som mu ja odpovedal, že kým ju vytiahne, medveď s ním už dávno bude hotový. Niektorí ľudia majú pocit istoty, ak majú v kabelke či taške zbraň. Ale zbraň je treba vedieť správne použiť aj v náročných podmienkach. Rýchlo, bezpečne a efektívne.“

Podľa údajov ministerstva vnútra bolo ku koncu roka 2023 na Slovensku evidovaných viac ako 154-tisíc držiteľov zbrojných preukazov a 442 500 kusov strelných zbraní. Rastislav však tvrdí, že veľké percento z nich by pri stresových situáciách ublížilo nielen druhým, ale aj sebe.

Pýtali sa ho preto, či je podľa neho naša legislatíva nastavená dobre. „Áno, myslím, že na Slovensku máme veľmi dobre nastavené zákony ohľadom strelných zbraní. Od určitých čias sa zákony ešte sprísnili,“ vyjadril sa. Chybu nevidí v systéme, ale skôr v tom, že držitelia preukazov nie sú dostatočne zruční pri ovládaní zbrane a pripravení na stresový faktor, ktorý prichádza s držaním zbrane.

S Rastislavom sme sa rozprávali takmer 2 hodiny. Foto: R. Hrivnák

Jeho slová potvrdilo aj ministerstvo vnútra. „Akákoľvek právna úprava legálnej držby strelných zbraní a streliva nemôže nikdy úplne garantovať úplnú elimináciu prípadov zneužitia zbraní a streliva na páchanie trestnej činnosti. MV SR však plánuje iniciovať návrh novely zákona o strelných zbraniach a strelive, a to najmä s cieľom vyriešiť problémy vyplývajúce z aplikačnej praxe. Predložiť ho plánujeme koncom roka 2024. Nevylučujeme, že sa navrhované zmeny môžu dotknúť aj sprísnenia spôsobu nadobúdania strelných zbraní a streliva v súvislosti s predvianočnou tragédiou v Prahe,“ napísali nám z ministerstva vnútra.

„Keď máte zbraň, ste stále jednou nohou v problémoch,“ pokračoval Rastislav. „Už sa mi párkrát stalo, že som mal ruku na puzdre a zvažoval som, že vystrelím. Strážil som ako člen SBS tímu smetisko v Martine, keď po mne začala partia Rómov vykrikovať a nadávať mi. Mal som so sebou psa aj zbraň. Napriek tomu som cítil obrovský stres spojený s množstvom otázok, čo mi môžu urobiť, čo môžem urobiť ja im, čo je legálne a čo už nie, čo ak niekomu vážne ublížim? Povedal som im, aby nerobili hlúposti, pretože v prípade núdze môžem použiť legálne držanú zbraň. Vtedy sa stáva, že vás ľudia začnú provokovať, aby ste ju vytiahli a strieľali. Bol to veľký stresový faktor, nakoniec som sa však otočil a odišiel. Niektorí jedinci by už zrejme začali strieľať,“ spomínal na zaujímavý zážitok.

Na záver vyjadril svoj postoj jasne. Ideálny záujemca o zbrojný preukaz by mal pravidelne navštevovať strelnicu a strelecký klub, kde by sa mentálne a fyzicky pripravoval na držanie zbrane. Po úspešnom zložení skúšky by bol neustále duchaprítomný a pripravený zachraňovať životy, pričom by dobre poznal zákony a svoje možnosti.

Práve preto vidí potrebu šíriť osvetu medzi mladými aj staršími. Zatiaľ sa mu to však nedarí. Pre spoločenskú situáciu odmietajú školy jeho prednášky, nakoľko z nich majú strach. Budúcnosť svojho športu tak vidí v novo založenom ministerstve športu, ktoré by mohlo alokovať viac finančných prostriedkov do sveta profesionálnej streľby.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac