Šéf ruskej Dumy: Útoky západnými raketami na nás povedú k svetovej jadrovej vojne

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne.

Vladimir Putin a Viačeslav Volodin. Foto: duma.gov.ru Vladimir Putin a Viačeslav Volodin. Foto: duma.gov.ru

Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti vojenským cieľom v Rusku.

„Rusko odpovie tvrdo a použije silnejšie zbrane,“ uviedol Volodin, ktorý je blízkym spolupracovníkom prezidenta Vladimira Putina. Podľa Volodina sa zdá, že Západ zabudol na obrovské obete, ktoré Sovietsky zväz vynaložil v druhej svetovej vojne.

Varoval tiež, že Európania by si mali uvedomiť, že ruskej medzikontinentálnej balistickej rakete RS-28 Sarmat, v kódovaní Severoatlantickej aliancie nazývanej Satan II, by trvalo len tri minúty a 20 sekúnd, kým by zasiahla Štrasburg.

Ruskí predstavitelia sa nukleárnym úderom voči Európe vyhrážajú pravidelne od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022. Tieto vyhrážky sa objavujú najmä počas diskusií o dodávkach nových západných zbraňových systémov Ukrajine.

Storm Shadow, najhorúcejší adept

Pripomeňme, že v súčasnosti sa najviac hovorí o uvoľnení pravidiel pre britské riadené strely dlhého doletu Storm Shadow, ktoré pre svoje navádzanie potrebujú aj americké dáta. Prezident USA Joe Biden a britský premiér Keir Starmer však po nedávnom stretnutí vo Washingtone svoje rozhodnutie vo veci odložili.

Líder britských labouristov po stretnutí vyhlásil, že on a Biden budú teraz o pláne rokovať „so širšou skupinou jednotlivcov“ na Valnom zhromaždení OSN, ktoré sa bude konať koncom septembra v New Yorku.

V čom je problém podľa Putina

Viacerí ruskí predstavitelia vrátane prezidenta Putina už skôr varovali, že ak Západ pre Ukrajinu uvoľní obmedzenia spojené s používaním ďalekonosných zbraní, bude to znamenať, že NATO vstúpi do priamej vojny s Ruskom.

Šéf Kremľa vysvetlil, že problémom z ruského pohľadu nie sú samotné zásahy hlboko do ruského územia, čo Kyjev vykonáva už v súčasnosti, ale skutočnosť, že tieto zbrane nie je možné použiť bez spravodajských údajov zo západných satelitov a bez priamej obsluhy západným vojenským personálom.

(tasr/tod)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok