Z Bratislavy mizne hazard. Závislí hráči sa presúvajú do online kasín

BRATISLAVA – V priebehu augusta a septembra skončia licencie v Bratislave na prevádzkovanie herní a do konca nasledujúceho roka zanikne platnosť posledných kasín. K podobnému kroku sa odhodlali niektoré okolité mestá a obce, ktoré reagovali na situáciu v hlavnom meste.

hrací automat Foto: Štefan Puškáš/TASR

V roku 2020 bratislavské mestské zastupiteľstvo na základe petície schválilo zákaz umiestňovania herní a kasín na svojom území. Bratislava zákazom vyhovela petícii, ktorú iniciovali občianski aktivisti z iniciatívy Zastavme hazard. Podpísalo ju 104 516 obyvateľov, z toho 73 434 podpisov bolo platných. Týmto krokom sa licencie na herne a kasína v Bratislave nevydávajú od 1. januára 2021. V hlavnom meste sa v súčasnosti nachádza 51 herní a sedem kasín.

Prevádzkovatelia hazardných hier aj odborníci varujú, že zákaz nebude mať na hráčov vplyv a presunú sa do online priestoru, alebo do iných miest, kde to bude ešte povolené. Z týchto prognóz sa vynára otázka, či sa z tohto zákazu môžeme ako spoločnosť tešiť. Zrejme aj tu platí, že nič nie je dokonalé, ale určité pozitíva táto zmena obyvateľom prinesie. Veľkým plusom zákazu je skutočnosť, že dotknutým obyvateľom zrušenie prevádzok prinesie pokojnejšie a bezpečnejšie bývanie. Otázne je, či táto zmena pozitívne ovplyvní utrpenia rodín, ktoré sa nachádzajú v problémoch v prítomnosti chorobne závislých hráčov.

Na zákaz hazardu v Bratislave reagovali aj okolité mestá a obce z obavy, že by sa niektorí hráči presunuli do dostupných herní alebo kasín, medzi ktoré patrí aj Senec. „Aj mesto Senec má v platnom všeobecne záväznom nariadení zákaz prevádzkovania hazardných hier na území mesta. Hazard sa môže prevádzkovať už len do skončenia platnosti vydaných licencií. Do Senca sa teda bratislavskí gambleri nepresunú. Skôr očakávame, že sa presunú do online priestoru,“ reagovala pre Bratislavský Štandard hovorkyňa Mestského úradu Senec Martina Ostatníková.

V Stupave podľa VZN od roku 2021 neudeľujú nové licencie pre herne a kasína. „Mesto Stupava má prijaté platné VZN o zákaze umiestnenia herne a kasína na území mesta,“ zdôraznila Bratislavskému Štandardu z referátu vzťahov s verejnosťou Mestského úradu Stupava Erika Piesecká. Podobné pravidlá zaviedli aj v obci Rovinka, kde minulý rok prijali zákaz udeľovať nové licencie na prevádzkovanie herní a kasín.

„Obec Rovinka má prijaté VZN, ktoré zakazuje umiestňovanie herní a kasín na území obce,“ informoval Bratislavský Štandard starosta obce Rovinka Tomáš Káčer. Problém s hazardnými hrami riešia aj v Malackách, kde už nevydávajú nové licencie pre herne a kasína musia byť umiestnené iba v určitých priestoroch.

„Podmienky prevádzkovania hazardných hier v Malackách upravuje Všeobecne záväzné nariadenie č. 2/2023. Podľa jeho znenia je povolené umiestnenie kasín na území mesta, avšak výlučne v budovách pre obchod a služby. V meste zároveň platí celoplošný zákaz umiestňovania nových herní. V súčasnosti dobiehajú platné licencie pre herne,“ spresnila Bratislavskému Štandardu hovorkyňa Mestského úradu Malacky Ľubica Pilzová.  

Zákaz hazardných hier zavádzajú vo viacerých mestách a obciach v okolí hlavného mesta. Foto: Pixabay

Vzhľadom na ľahkú dostupnosť online prostredia sa zrejme tento problém tak ľahko nevyrieši. „Hráči, ktorí pri hraní hazardných hier preferujú osobnú účasť v herni alebo kasíne, budú vyhľadávať iné dostupné možnosti. V oblasti nastavovania budúcich legislatívnych podmienok informačnej a technologickej bezpečnosti internetových platforiem, na ktorých prevádzkovatelia prevádzkujú internetové kasína a internetové herne, nevylučujeme, naopak považujeme za pravdepodobnú, aj spoluprácu Úradu pre reguláciu hazardných hier a Národného bezpečnostného úradu,“ vysvetlila Bratislavskému Štandardu z kancelárie ÚRHH Henrieta Vartovník Borowiecka.

Pre Úrad pre reguláciu hazardných hier, ktorý má reguláciu a dohľad na starosti, vypracovala nedávno agentúra Ipsos prieskum týkajúci sa aj tejto problematiky. Vo všeobecnosti hranie hazardných hier na internete preferujú takmer dve tretiny opýtaných, ktorí za posledný rok využili stávkové kancelárie, kasína a herne. Prieskum tiež ukázal, že so skúsenosťou s hraním hazardných hier na nelegálnych internetových stránkach prišlo do kontaktu až 14 percent populácie, z toho najčastejšie mladí ľudia vo veku 15 až 17 rokov. Veľkým problémom spájaným s hazardom je nezodpovedné správanie hráčov, ktorí bývajú často zadĺžení.

Prieskum však naoko pozitívne prezradil presný opak, 89 percent respondentov odpovedalo, že na hranie využíva vlastné finančné prostriedky a na hazard si nepožičiava. Treba však dodať, že konečný údaj môže zavádzať, keďže výherné automaty v herniach tvoria 19 percent a výherné hry v kasíne 16 percent zo všetkých hráčov vrátane tých, čo preferujú žrebové, kurzové alebo číselné lotérie.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac