Poľsko nastavuje pro-LGBT kurz. Trestný zákon sa má zmeniť, televízia a minister sa ospravedlnili dúhovým aktivistom

S nástupom liberálnej vlády Donalda Tuska sa v Poľsku mení prístup k LGBT otázkam. Verejnoprávna televízia aj minister spravodlivosti sa ospravedlnili dúhovým aktivistom, pričom Trestný zákon má začať riešiť aj homofóbne a transfóbne prejavy.

Lídri EÚ sa dohodli na 50-miliardovej pomoci pre Ukrajinu Donald Tusk. Foto: TASR/AP

„Predtým, ako začneme rozhovor, sa mi zdá, že by mali zaznieť tri vety,“ začal moderátor Wojciech Szeląg nedeľňajšiu reláciu Hosť večera. „V Poľsku boli veľa rokov namierené hanebné slová proti mnohým jednotlivcom len preto, že sa sami rozhodli, za koho sa považujú a koho milujú,“ pokračoval moderátor štátnej poľskej televízie TVP.

„LGBT+ ľudia nie sú ideológie, ale ľudia. Konkrétne mená, tváre, blízki a priatelia. Všetci títo ľudia by mali práve z tohto miesta počuť slová: je mi to ľúto,“ dodal rozochveným hlasom smerom k svojim hosťom, ktorými boli poľskí LGBT aktivisti Maja Ebony a Bart Staszewski.

Staszewski neskôr skonštatoval, že ho ospravedlnenie prekvapilo a dodal, že v Poľsku nastáva „nový začiatok“.

Dva mediálne puče

Takýto prudký obrat vo verejnoprávnom vysielaní najkatolíckejšieho európskeho štátu umožnili dve veci: zmena vlády po parlamentných voľbách a reforma bývalej garnitúry.

Keď strana Právo a spravodlivosť (PiS) v roku 2015 vyhrala voľby, presadila reformu, ktorá verejnoprávne médiá podriadila priamo vláde. Tá mala moc menovať vedenie Poľskej televízie (TVP), Poľského rozhlasu a Poľskej tlačovej agentúry (PAP).

Štátne spravodajstvo tým utrpelo na objektivite, ale naďalej v Poľsku pôsobilo viacero súkromných médií, ktoré boli k PiS kritické.

Nová liberálna vláda pod vedením Donalda Tuska však spravila rovnaký „puč“. Dňa 19. decembra Sejm prijal uznesenie „o obnovení právneho štátu a nestrannosti a integrity verejnoprávnych médií“. Následne minister kultúry Bartłomiej Sienkiewicz vymenoval nové dozorné rady uvedených médií a tie vymenovali nových šéfov.

Polícia v ten deň vyviedla z budovy starých členov vedenia a zabránila tam vstúpiť zvyšku členom, ako aj politikom PiS. Viaceré spravodajské kanály niekoľko dní nevysielali. Sienkiewicz tvrdí, že na takýto postup mal právo, lebo jeho ministerstvo vlastní všetky akcie týchto médií, a preto smie podľa obchodného práva rozhodovať o zložení dozorných rád.

Na ich menovanie však PiS v roku 2016 zriadila Národnú radu pre médiá. PiS preto tvrdila, že Sienkiewicz porušil zákon a rýchla výmena dozorných rád aj šéfov TVP, Poľského rozhlasu a PAP nebola legálna. Minister preto poslal médiá (v Poľsku akciové spoločnosti) do konkurzu, čo mu umožnilo pokračovať v zmenách dozorných rád.

O oba kroky sa vedú právne spory. Európska únia však konanie Tuskovej koalície neodsúdila.

Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Súboj v parlamente

Zmenu vo vnímaní LGBTIQ+ ľudí vidieť aj na politickej úrovni. Ilustruje to napríklad minulotýždňová rozprava parlamentu o občianskom návrhu na zmenu zákona o zhromaždeniach. Novela má názov „Stop LGBT“, podpísalo ju 140-tisíc ľudí a požaduje napríklad zákaz dúhových pochodov či demonštrácií.

Krzysztof Kasprzak, zástupca predkladateľov zákona, začal v Sejme svoje vystúpenie slovami, že sa rozhoduje o tom, či budú mať „potenciálni násilníci ľahký prístup k deťom“. Následne vymenoval prípady, keď deti, ako sa vyjadril, „prišli o zdravie a život v dôsledku LGBT komunity“.

Predseda dolnej komory Szymon Hołownia ho upozornil, aby prestal „LGBT ľudí obviňovať z toho, že sú krvilační vrahovia“ a aby hovoril k veci, teda o novele zákona o zhromaždeniach.

Po Kasprzakových slovách, že „nechce skrývať prípady zabíjania a znásilňovania detí, ktoré spôsobila LGBT loby“, mu Hołownia vypol mikrofón, nariadil päťminútovú prestávku a pozval ho na súkromný rozhovor.

Kasprzak po návrate do sály pokračoval v poznámkach, preto ho Hołownia vykázal od rečníckeho pultu a zasadnutie prerušil s odôvodnením, že predkladateľ nehovorí k veci a „zraňuje city a ubližuje mnohým občanom Poľskej republiky“.

Dodajme, že návrh v poľskom parlamente nemá šancu na úspech.

Nový zákon o nenávistných prejavoch

Tuskova vláda pritom chce podobné prejavy trestať súdnou cestou.

Nový minister spravodlivosti Adam Bodnar sa posledný januárový deň stretol s LGBT organizáciami. „Ospravedlňujem sa za nespravodlivosť, ktorú ste utrpeli zo strany poľského štátu. Veľmi si vážime vaše aktivity,“ povedal im pri tejto príležitosti.

Zároveň oznámil, že pracuje na novele Trestného zákona, ktorá by do trestných činov doplnila aj zákaz nenávistných prejavov o „pohlaví, sexuálnej orientácii a rodovej identite“.

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Krzysztof Śmiszek uviedol, že zákon je už pripravený a čoskoro ho dajú do medzirezortného pripomienkového konania, parlamentu ho chcú predložiť na prelome marca a apríla.

„Teraz – rovnako ako iné rasistické alebo xenofóbne trestné činy – aj tie, ktoré sú založené na homofóbii alebo transfóbii, budú stíhané z úradnej moci a bude sa s nimi zaobchádzať ako s rasistickými nenávistnými prejavmi,“ informoval Śmiszek vo vysielaní rádia TOK FM. „Celá LGBT komunita čaká na túto zmenu,“ dodal.

Očakáva sa, že konzervatívny prezident Andrzej Duda zákon vetuje.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok