Minister Blanár v Žiline: Európska únia by sa mala sústrediť na mier

ŽILINA – Minister zahraničných vecí Juraj Blanár vystúpil pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie pred študentov Žilinskej univerzity. Spoločnosť mu robil aj český veľvyslanec. Rozprávalo sa o hodnotách aj víziách.

Juraj Blanár v Žiline Minister Blanár vníma Európsku úniu ako mierový projekt. Foto: David Markovič

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (SMER-SD) vystúpil v pondelok 26. februára pred študentmi Žilinskej univerzity v Žiline, s ktorými sa rozprával o pôsobení Slovenska v Európskej únii. V rámci programu navštívil aj Výskumné centrum univerzity, kde sa stretol s novinármi. Akcia sa konala v rámci série výjazdov po Slovensku.

Minister chce týmto spôsobom šíriť osvetu o našom zakotvení v európskych štruktúrach, pričom študentom predstavuje aj postoje slovenskej vládnej koalície. Blanár plánuje navštíviť ešte ďalších 20 školských zariadení naprieč Slovenskom.

Pri príchode na Výskumné centrum privítal ministra Juraja Blanára a českého veľvyslanca Rudolfa Jindráka riaditeľ centra Filip Pastorek, ktorý šéfovi rezortu diplomacie priblížil činnosť centra. Foto: David Markovič
Výskumné centrum sa pochválilo takýmto prototypom, ktorý skúma a monitoruje stav vozoviek neinvazívnou metódou. Foto: David Markovič

Po prehliadke výskumného centra s jeho riaditeľom Pastorkom sa minister neskôr s českým veľvyslancom rozlúčil a pokračoval na tlačovú konferenciu v sprievode svojho tímu.

„Pred voľbami sa šírili fámy, že by naša strana chcela z Európskej únie vystúpiť. Ukázalo sa, že to nie je pravda, veď Európska únia je projekt, v ktorom môže Slovenská republika ekonomicky rásť a presadzovať svoje záujmy,“ povedal novinárom.

Podľa ministra má Slovensko v Európskej únii silné postavenie a môže slobodne presadzovať svoje záujmy. Spomenul tiež výhody, ktoré Slovákom z členstva v Európskej únii plynú.

„Keď sa pozrieme na Slovensko pred dvadsiatimi rokmi a dnes, vidíme obrovské rozdiely. Jeden z výsledkov našej integrácie do EÚ je aj na pôde tejto univerzity, ktorá v oblasti vedy a vzdelávania veľmi efektívne čerpala eurofondy,“ uviedol.

Podľa Vladimíra Šuchu, šéfa Zastúpenia Európskej komisie, predstavujú financie z Európskej únie až 80 percent našich investičných výdavkov. Tento fakt si uvedomuje aj minister Blanár. „Za obdobie nášho členstva v únii Slovensko získalo viac ako 30 miliárd eur z eurofondov,“ povedal.

Dodal, že Európska únia bola sformulovaná ako mierový projekt, pričom sa v posledných rokoch objavujú čoraz viac agresívne naratívy. „V roku 2012 získala Európska únia Nobelovu cenu za mier. Na toto akosi zabúdame. Mier je veľmi významná hodnota pre rozvoj a pre život. Tam, kde nie je mier, nie je rozvoj,“ reagoval minister.

V pondelok tiež zasadala bezpečnostná rada štátu. Dôvodom malo byť stretnutie členských štátov EÚ, ktoré mali v pondelok riešiť koordináciu a zjednotenie pomoci napadnutej Ukrajine.

„Z informácií o témach, o ktorých máme v pondelok hovoriť, ide mráz po chrbte. Aj preto musím ráno hovoriť s bezpečnostnými, spravodajskými a politickými zložkami štátu,“ vyjadril sa Róbert Fico. Taktiež avizoval, že na ukrajinský front nepôjdu bojovať žiadni slovenskí vojaci, aj keby ho to malo stáť premiérske kreslo.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac