Švédi sú bronzoví, v súboji o tretie miesto zdolali Kanadu 4:2

Švédi zdolali Kanadu 4:2 v súboji o bronz. Je to pre nich historicky 48. medaila z Majstrovstiev sveta a 18. bronzová. V súboji o zlato sa dnes od 20:20 hodine stretnú domáci Česi so Švajčiarskom.

Švédsko - Kanada Na snímke hráči Švédska oslavujú bronzové medaily. Foto: TASR/AP

Hrdinom Švédov sa stal útočník Carl Grundström, ktorý strelil dva góly vrátane víťazného, pričom pred zápasom mal v štatistikách MS iba jeden kanadský bod. Kanaďania, ktorí v Česku obhajovali titul majstrov sveta, skončili bez medaily prvýkrát od roku 2018. Naďalej sú však na čele poradia najúspešnejších krajín s bilanciou 28-16-9.

Úvod zápasu priniesol najmä taktickú bitku a čakanie na chybu súpera. Hralo sa vo vysokom nasadení, no diváci nevideli veľa vyložených gólových príležitostí. V 11. minúte trafil švédsky obranca Hedman do žŕdky, no o dve minúty už severania išli do vedenia, keď Grundström v predbránkovom priestore využil slabý dôraz defenzívy súpera – 1:0. V 23. minúte si Cozens 9. gólom upevnil pozíciu najlepšieho strelca MS, keď strelou do protipohybu brankára Gustavssona vyrovnal na 1:1.

Aj druhá tretina priniesla vyrovnaný hokej a pribudlo aj zaujímavých situácií. V 45. minúte Dubois naklonil skóre na stranu Kanaďanov (1:2), keď zakončil prečíslenie po prihrávke Hagela. Švédov to však nepoložilo a v 50. minúte vyrovnali, keď kapitán Karlsson strelou medzi betóny prekonal Binningtona – 2:2.

Dôležitý moment priniesla 54. minúta, v ktorej Grundström strelou z väčšej vzdialenosti prekvapil kanadského brankára – 3:2. Kanaďania sa pokúsili vyrovnať počas hry bez brankára, no Marcus Johansson päť sekúnd pred treťou sirénou spečatil víťazstvo Švédska – 4:2.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac