Zákaz nudizmu na Rusovskom jazere. Kým niektorí zostali, iní si našli nové vodné plochy

BRATISLAVA – Nariadenie, ktoré zakazuje nudistom kúpanie a opaľovanie sa bez plaviek na Rusovskom jazere, začalo platiť len prednedávnom. Nudisti sa potichu vytratili. Našli sa však aj takí, ktorí riskujú pokutu.

Zákaz nudizmu na Rusovskom jazere Do platnosti prišlo nariadenie o zákaze nudizme na Rusovskom jazere. Foto: Miroslava Pavlíková

Koncom júna 2024 schválili poslanci miestneho zastupiteľstva v mestskej časti (MČ) Bratislava-Rusovce Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) č.2/2024 o ochrane verejného poriadku na verejných priestranstvách pred nudizmom. To znamená, že sa na tejto neoficiálnej „nudapláži” nemôžu pohybovať ľudia, ktorí nemajú zakryté intímne partie, teda nahí.

„Žiaľ, zlých skúseností za posledné roky pribúda a my potrebujeme týmto nariadením ochrániť naše deti a našich občanov,” konštatoval starosta MČ Rusovce Radovan Jenčík, ktorý si myslí, že nudizmus bol v tejto lokalite dlho tolerovaný, zároveň však na Rusovské jazero „prilákal sexuálnych delikventov.” 

Sťažnosti od rodičov detí

K zákazu nudizmu pristúpili z dôvodu viacerých podnetov a sťažností, zväčša od rodičov detí. O incidentoch, ktoré sa mali stať na Rusovskom jazere a tiež na susediacich Čunovských jazerách, redakciu Štandard v júni informovalo Krajské riaditeľstvo policajného zboru (PZ) v Bratislave.

„Páchatelia sa najčastejšie dopustili výtržníctva formou sledovania nahých návštevníkov spojenou s masturbáciou,” uviedla Silvia Šimková z oddelenia komunikácie a prevencie PZ. Na polícii evidujú prípady, keď páchateľ pozoroval spoza kríkov maloletého chlapca pri prezliekaní a pri tom masturboval. 

Rusovské jazero
Rusovské jazero sa nachádza pri cyklotrase. Nudistov je vidieť priamo z nej. Foto: Miroslava Pavlíková

Čo si o zákaze myslia ľudia?

O zákaze sa rozprúdila debata či už na ulici medzi ľuďmi alebo na sociálnych sieťach.

Bratislavčanka Katarína Pašteková bola jednou z tých, ktorá sa k tejto myšlienke postavila negatívne. Daný návrh VZN pripomienkovala z dôvodov dlhodobej tradície nudizmu pri jazere a zdravotných benefitov, ktoré opaľovanie sa bez mokrých plaviek so sebou prináša.

Pašteková sa tiež vyjadrila k nudistom, na ktorých sa sťažovali najmä rodičia detí: „Občasná prítomnosť najrôznejších typov s úchylkou je sprievodným úkazom, avšak javom celkom okrajovým. Objavujú sa aj na iných miestach. Jasné, že sú aj obyčajní ľudia, ktorým sa to nepáči, tak nech tam nechodia.”

Pripomienky Paštekovej boli starostom Jenčíkom zamietnuté aj z toho dôvodu, že „nudapláž nie je oficiálne povolená, práve naopak, je zriadená v rozpore so zákonmi”. V odpovedi na tieto výhrady poukázal aj na neprimerané spávanie sa nudistov proti verejnému poriadku, ktoré môže ohroziť mravnú výchovu mládeže (§ 211 zákona č.300/2005 Z.z. Trestný zákon).

Rešpektujú nudisti nariadenie?

Všobecne záväzné nariadenie prišlo do platnosti 19. júla. Boli sme sa pozrieť, ako to na Rusovskom jazere vyzerá. Nudistov je menej, ale stále tu sú. „Pláž funguje 60 rokov ako nudistická. Zakladal ju Ďuro Kubánka zo Sľuku, to bol šéf, národný umelec,” reaguje pre redakciu vyznávačka nahoty Karolína, ktorá jazero navštevuje už desaťročia.

Rusovské jazero
Rusovské jazero bolo donedávna neoficiálnou nudaplážou. Foto: Miroslava Pavlíková

„Nudista je človek, ktorý chce vodu, slnko a vzduch. Plávať bez plaviek, vyjsť na vzduch a ležať na slnku nahý je teda diametrálny rozdiel oproti tomu, keď ste natesno v tých vlhkých, pomaly plesnivých plavkách,” konštatuje Karolína. 

Na otázku, čo urobí, keď príde polícia, odpovedá Karolína bez obáv: „Keď prídu, tak prídu. Buď sa nejako dohodneme alebo zaplatíme pokutu.” Spomína aj potrebu tolerancie a akceptácie voči nudistom, keďže nemajú žiadnu oporu v zákone. 

Oslovili sme aj Natáliu, ktorá síce k nudistom nepatrí, má na nich však pozitívny názor: „Nudisti, ktorí sem chodia, sú vzdelaní, kultúrni ľudia, ktorí po sebe nenechajú ani špak,” tvrdí. Staršia pani tiež spomína zaujímavé debaty, ktoré s nimi viedla pri jazere. Ako vraví, väčšina z nich boli literáti, novinári, maliari či právnici. 

„A títo ľudia si určite nezaslúžia, aby takýmto spôsobom boli zaradení do nejakej skupiny spoločensky odstrkovaných a nevhodných jedincov. Pretože pestujú kultúru tela v duchu antickej kalokagatie, že nielen inteligencia, vzdelanie, ale dôležité je aj duchovno, fyzickosť a krásno,” dodáva. 

Ceduľka: Tu je nudapláž

Treba znovu pripomenúť, že Rusovské jazero bolo donedávna neoficiálna nudapláž.

Nudista a zároveň naturista Lukáš, ktorý poskytol pre denník Štandard vyjadrenie, je toho názoru, že každý slušný človek, či už je to nudista alebo nie, chce, aby sa na nudaplážach „úchyláci” nevyskytovali. „Podľa mňa by bolo najlepšie urobiť niečo oficiálne ako plaváreň (aby sa to dalo používať aj v zime),” vraví. „Tým pádom by bola zaistená aj kontrola nad takýmito delikventmi.”

Vyčlenenie priestoru by teda podľa zástancov nahoty aj zástancov textilu mohlo vyriešiť daný problém.

Eviduje polícia nové prípady obťažovania ľudí nudistami?

Nariadenie o zákaze nudizmu na Rusovskom jazere je v platnosti niečo vyše troch týždňov.

„Hliadky mestskej polície vykonávajú v mestskej časti Rusovce pravidelne kontroly. Obzvlášť v čase vyšších horúčav, kedy je predpoklad, že sa pri vodnej ploche zdržiava väčší počet ľudí. Za nerešpektovanie VZN je možné priestupcu riešiť v blokovom konaní do výšky 33 eur,” uviedla pre Štandard hovorkyňa mestskej polície Barbora Krajčovičová. 

Za priestupok však môže byť uložená pokuta tomu, kto „vzbudí verejné pohoršenie” až do výšky 100 eur (§ 47 ods. 1 písm. c) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch).

Na Rusovskom jazere platí od júla VZN, ktoré zakazuje nudizmus. Foto: Miroslava Pavlíková
Na Rusovskom jazere platí od júla VZN, ktoré zakazuje nudizmus. Foto: Miroslava Pavlíková

Odkedy prišlo k nadobudnutiu účinnosti samotného VZN o zákaze nudizmu, polícia sťažnosti od občanov alebo závažnejšie priestupky, ktoré by mohli byť kvalifikované na úroveň trestného činu, zatiaľ neeviduje.

Policajti Obvodného oddelenia PZ Rusovce, ktorí taktiež vykonávajú v tejto lokalite kontroly, zväčša nudistov len upozornili. „Konanie osôb bolo v prípade zistenia porušenia uvedeného zákazu vyriešené napomenutím,” skonštatovala pre redakciu Jana Šimunková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. 

Nudisti sa presunuli o kúsok ďalej na Čunovské jazerá

Tí, ktorí o zákaze nudizmu na Rusovskom jazere vedia, prešli o tri a pol kilometra ďalej k blízkym jazerám v Čunove. Pre Krajské riaditeľstvo PZ sú Malé a Veľké Čunovské jazerá ďalšie dobre známe miesta pre komunitu nudistov. 

Tam zatiaľ takéto všeobecne záväzné nariadenie neplatí. Podľa starostky MČ Bratislava-Čunovo Gabriely Ferenčákovej sa však už aj v týchto lokalitách pomaly schyľuje k zavedeniu zákazu kúpania sa a opaľovania bez plaviek: „Plánujeme prijať VZN tak, aby bolo účinné budúci rok už pred začiatkom letnej sezóny.”

Malé Čunovské jazero
Malé Čunovské jazero sa nachádza v 2. stupni ochrany. Foto: Miroslava Pavlíková
Na Veľkom Čunovskom jazere voľakedy nudisti nebývali. Dnes sú už aj tu. Foto: Miroslava Pavlíková
Na Veľkom Čunovskom jazere voľakedy nudisti nebývali. Dnes sú už aj tu. Foto: Miroslava Pavlíková

Na otázku, prečo sa chystajú zasiahnuť aj oni, má starostka Čunova jasnú odpoveď: „Sťažnosti občanov smerovali prevažne na políciu, ktorá nás na tento problém upozornila.” 

Ferenčáková hovorí aj o tom, že sa kedysi na Veľkom Čunovskom jazere nudisti nevyskytovali z dôvodu využívania toho v Rusovciach: „V minulosti sa vedelo, akceptovalo a rešpektovalo, že jazero v Rusovciach pri komunikácii pod hrádzou patrilo nudistom.”

Dnes je už ale všetko inak. Po zavedení VZN na inkriminovanom Rusovskom jazere možno nudistov stretnúť už aj na Veľkom a Malom Čunovskom jazere.