AfD výrazne posilnila vo voľbách v Durínsku a Sasku. Scholz hovorí o trpkom výsledku

Alternatíva pre Nemecko (AfD) zaznamenala celkovo najväčšie politické úspechy, podľa predbežných výsledkov volieb vyhrala v Durínsku a v susednom Sasku má len minimálnu stratu za úradujúcou CDU.

EP: Nemecká krajne pravicová AfD pracuje na vytvorení novej frakcie Delegáti na sneme Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Magdeburgu. Foto: Peter Gercke/ TASR/DPA

Volebná účasť v Durínsku dosiahla 73,6 percenta voličov, v Sasku 74,4 percenta. Podľa predbežných výsledkov v Durínsku AfD získala 32,8 percenta hlasov, CDU 23,6 percenta, protivojnová ľavicová Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW) 15,8 percent a Ľavica (Die Linke) s 13,1 percent.

To je významný pokles oproti 2019, keď Ľavica vyhrala so ziskom s 31 percent. Sociálni demokrati (SPD) kancelára Scholza získali 6,1 percenta hlasov a ich koaliční partneri na celonemeckej úrovni Zelení (3,2 precenta ) a slobodní demokrati (FDP – 1,1 percenta) sa do parlamentu nedostali.

V Sasku po sčítaní všetkých hlasov získala CDU 31,9 percenta hlasov, AfD 30,6 percenta, BSW 11,8 percenta a SPD 7,3 percenta, Zelení 5,1 percenta a Ľavica (4,5 percenta) bude v krajinskom parlamente len vďaka dvom priamym mandátom.

Nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) výsledky regionálnych volieb označil za „trpký“ výsledok pre svoju koalíciu a vyzval ostatné strany v oboch východonemeckých krajinách, aby vytvorili vlády bez „pravicových extrémistov“.

„Výsledky pre AfD v Sasku a Durínsku sú znepokojujúce,“ uviedol Scholz pre agentúru Reuters. „Naša krajina si na to nemôže a nesmie zvykať, AfD poškodzuje Nemecko. Oslabuje ekonomiku, rozdeľuje spoločnosť a ničí povesť našej krajiny,“ dodal.

Ďalšie veľké politické strany kategoricky vylúčili akúkoľvek spoluprácu s AfD a naďalej ju považujú za „extrémistickú“ a „nebezpečnú pre demokratické tradície Nemecka“.

Nacionalistická a protimigračná AfD však bude mať pravdepodobne dostatok kresiel v oboch spolkových krajinách na zablokovanie rozhodnutí vyžadujúcich si dvojtretinovú väčšinu, ako napríklad menovanie sudcov alebo najvyšších bezpečnostných predstaviteľov.

Nedeľné výsledky by preto mohli prinútiť vládu, aby bola prísnejšia voči prisťahovalectvu a zintenzívnila diskusiu o podpore pre Ukrajinu, čo boli hlavné témy v predvolebnej kampani.

(tasr, ste)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok