Nová eurokomisia: Ekológiu má dostať protijadrová radikálka, obranu arcijastrab z Litvy

Do čela európskej exekutívy by sa mali dostať aj funkcionári, ktorí v minulosti dohliadali na „moderovanie“ obsahu na internete, pomáhali likvidovať jadrovú energiu a presadzovali tvrdý postup voči Rusku.

leyen Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na tlačovej konferencii v Európskom parlamente v utorok 17. septembra 2024 v Štrasburgu predstavila svoj nový tím na jej ďalšie päťročné pôsobenie na čele bloku. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová oznámila v utorok v Štrasburgu návrh zloženia novej exekutívy Európskej únie aj s portfóliami a pridelenou pracovnou agendou pre jednotlivých eurokomisárov.

Funkciu podpredsedov EK by mali zastávať: Teresa Riberová (Španielsko) – výkonná podpredsedníčka pre čistý, spravodlivý a konkurencieschopný prechod; Henna Virkkunenová (Fínsko) – výkonná podpredsedníčka pre technologickú suverenitu, bezpečnosť a demokraciu; Stéphan Séjourné (Francúzsko) – výkonný podpredseda pre prosperitu a priemyselnú stratégiu; Roxana Minzatuová (Rumunsko) – výkonná podpredsedníčka pre ľudí, zručnosti a pripravenosť a Raffaele Fitto (Taliansko) – výkonný podpredseda pre kohéziu a reformy. Už od začiatku leta je známe, že Kaja Kallasová (Estónsko) bude novou šéfkou diplomacie EÚ.

Zvyšných 20 eurokomisárov navrhla von der Leyenová pre nasledovnú agendu (podľa abecedného zoznamu krajín): Hadja Lahbibová (Belgicko) – komisárka pre pripravenosť, krízový manažment a rovnosť; Ekaterina Zacharievová (Bulharsko) – komisárka pre startupy, výskum a inovácie; Kostas Kadis (Cyprus) – komisár pre rybolov a oceány; Jozef Síkela (ČR) – komisár pre medzinárodné partnerstvá; Dan Jørgensen (Dánsko) – komisár pre energetiku a bývanie.

Apostolos Tzitzikostas (Grécko) – komisár pre udržateľnú dopravu a cestovný ruch; Wopke Hoekstra (Holandsko) – komisár pre klímu, bezuhlíkové hospodárstvo a čistý rast; Dubravka Šuicová (Chorvátsko) – komisárka pre Stredomorie; Michael McGrath (Írsko) – komisár pre demokraciu, spravodlivosť a právny štát; Andrius Kubilius (Litva) – komisár pre obranu a vesmír.

Valdis Dombrovskis (Lotyšsko) – komisár pre hospodárstvo a produktivitu, implementáciu a zjednodušenie; Christophe Hansen (Luxembursko) – komisár pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo; Olivér Várhelyi (Maďarsko) – komisár pre zdravie a starostlivosť o zvieratá; Glenn Micallef (Malta) – komisár pre mládež, kultúru, šport a medzigeneračnú spravodlivosť; Piotr Serafin (Poľsko) – komisár pre rozpočet, boj proti podvodom a verejnú správu.

Maria Luísová Albuquerquová (Portugalsko) – komisárka pre finančné služby; Magnus Brunner (Rakúsko) – komisár pre vnútorné záležitosti a migráciu; Maroš Šefčovič (SR) – komisár pre obchod a hospodársku bezpečnosť a medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť; Jessika Roswallová (Švédsko) – komisárka pre životné prostredie, ochranu vody a konkurencieschopné obehové hospodárstvo. Marte Kosovej, zatiaľ nepotvrdenej kandidátke zo Slovinska, by mala pripadnúť oblasť rozširovania.

Ako bude vyzerať najužší top tím

Pokiaľ ide o členov Komisie podstatných z hľadiska Slovenska a hlavných európskych tém, pozornosť treba upriamiť na niekoľko mien.

Dôležité je meno slovenského eurokomisára Šefčoviča, ktorému navrhla šéfka exekutívy EÚ portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Šefčovič pre agentúru TASR povedal, že ekonomická bezpečnosť s prepojením na obchodnú politiku priamo nadväzuje na to, čomu sa v doterajšej eurokomisii venoval. Podľa vplyvného európskeho týždenníka Politico Šefčoviča táto nominácia prekvapila, keďže predtým boli s touto funkciou spájaní nominanti Holandska a Česka Wopke Hoekstra a Jozef Síkela, ktorého nové zaradenie médiá označujú ako „poníženie“. V ostatnom čase mal Šefčovič na starosti napríklad implementáciu Európskej zelenej dohody, pobrexitové vzťahy či spoločný nákup plynu.

Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Kubilius z Litvy sa má stať prvým komisárom EÚ pre obranu, čo je nová funkcia, ktorej cieľom je vybudovať európske vojenské výrobné kapacity v súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou. Portál Politico ho v minulosti označil za „arcijastraba voči Rusku“. Povedal tiež, že je „nemožné“ mať dobré vzťahy s touto krajinou. Litva patrí dlhodobo medzi najostrejšie štáty, čo sa týka kritiky Ruska a jej viacerí predstavitelia sa v minulosti vyslovili za vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Andrius Kubilius. Foto: Profimedia.sk

Rovnako ostrý prístup voči Kremľu presadzuje aj estónska expremiérka Kaja Kallasová, ktorá nahradí Josepa Borrella na poste šéfa európskej diplomacie a ktorá sa v minulosti objavovala v užších zoznamoch potencionálnych šéfov NATO.

Kaja Kallasová. Foto: TASR/AP

Ako už zaznelo, Európsku zelenú politiku by mala mať na starosti Španielka Riberová, dvojnásobná ministerka životného prostredia. V minulosti dohliadala na koniec tamojšieho uhoľného priemyslu a taktiež vyjednala postupné vyraďovanie jadrovej energie do roku 2035. Riberová v apríli vyhlásila, že „sa ukazuje, že mantra, že jadrová energia je najlacnejšia, nie je pravdivá“. V roku 2021 bolo Španielsko na čele s ňou ostro proti začleneniu jadra a zemného plynu do zelenej taxonómie EÚ. Popri ministerskej práci sa väčšinu svojej kariéry zamerala na politiku zmeny klímy – ako štátna zamestnankyňa, vyjednávačka o zmene klímy a riaditeľka think-tanku Inštitútu pre trvalo udržateľný rozvoj a medzinárodné vzťahy so sídlom v Paríži.

Teresa Riberová. Foto: Profimedia.sk

Migráciu má mať pod palcom Rakúšan Brunner, ktorý sa bude musieť vysporiadať s odporom viacerých európskych štátov voči reforme azylovej a migračnej politiky. Podľa Leyenovej by sa mal zamerať aj na posilnenie európskych hraníc. Politicky citlivá pre neho bude aj otázka, či by sa Bulharsko a Rumunsko mali stať členmi Schengenu.

Magnus Brunner. Foto: Profimedia.sk

Slobodu na internete bude korigovať Fínka Virkunenová, ktorá pomáhala formovať pravidlá moderovania obsahu, pre ktoré sa EÚ dostala do konfliktu s viacerými veľkými technologickými gigantmi a ktoré kritizoval aj majiteľ sociálnej siete X Elon Musk.

Henna Virkunenová. Foto: Facebook

Tému právneho štátu chce Leyenová odovzdať Írovi McGrathovi, a to len zopár dní po tom, ako portál Bloomberg vydal správu o tom, že Komisia zvažuje Slovensku zastaviť eurofondy pre problémy s právnym štátom, s čím už má skúsenosti Poľsko a Maďarsko. Ide o niekdajšieho ministra financií, opisovaného aj ako „technokrat“ či „konzervatívec“. Hoci má sám sedem detí, v roku 2018 zahlasoval za legalizáciu potratov. Leyenová pri jeho predstavovaní uviedla, že ho poverila zodpovednosťou „posilniť európsky demokratický štít“. Vládne zdroje v Írsku uviedli, že McGrath dúfal v ekonomické portfólio.

Michael McGrath. Foto: Profimedia.sk

Leyenová: Podarilo sa mi zlepšiť postavenie žien

Von der Leyenová stanovila šesť priorít, ktoré podľa nej budú určovať EK pod jej vedením – posilnenie technológií, bezpečnosti a demokracie; silnejšia priemyselná stratégia; ďalší rozvoj európskych regiónov prostredníctvom kohéznej politiky; väčšia sociálna prosperita prostredníctvom odbornej prípravy; obrana európskeho sociálneho modelu a dynamickejší vonkajší rozmer.

Von der Leyenová po oznámení zloženia novej exekutívy EÚ novinárom pripomenula, že sa jej v nej podarilo zlepšiť zastúpenie žien. V navrhnutej eurokomisii ich bude 11.

Šéfka eurokomisie pre médiá uviedla, že pôvodne vlády členských krajín EÚ navrhovali len 22 percent kandidátok do 27-členného kolégia. To sa jej nepáčilo a začala presadzovať viac žien vo svojom tíme.

„Pracovala som teda s členskými štátmi a podarilo sa nám zlepšiť rovnováhu na 40 percent žien a 60 percent mužov,“ povedala Von der Leyenová.

Na úvod prezentácie svojho nového tímu zdôraznila, že každý eurokomisár prinesie svoje skúsenosti a pohľady na Európu. „Spolu budeme jeden tím pracujúci na dosiahnutí jedného spoločného cieľa. Aby bola Európa silnejšia,“ vysvetlila. Dodala, že sa podarilo vytvoriť tím kompetentných a motivovaných žien a mužov pripravených spolupracovať, aby Únia bola silnejšia, bezpečnejšia a konkurencieschopnejšia.

Von der Leyenová dosadila ženy do mnohých najvyšších portfólií s významnou pracovnou agendou. To možno vnímať aj ako jej reakciu na to, že mnohé členské štáty EÚ odmietali splniť jej požiadavku o rodovo vyváženej exekutíve a navrhovať okrem mužov aj ženy.

Na ťahu je Europarlament

Kandidáti na eurokomisárov budú v Európskom parlamente (EP) v nasledujúcich týždňoch preverovaní pre prípadný konflikt záujmov a následne vypočúvaní v príslušných výboroch EP. Keď vypočúvaniami prejdú všetci kandidáti na eurokomisárov, na najbližšom plenárnom zasadnutí EP sa hlasuje o EK ako celku a nie menovite o jednotlivých komisároch. Na schválenie EK je potrebná väčšina odovzdaných hlasov europoslancov. Ak dôjde k odobreniu Európskym parlamentom, eurokomisári nastúpia do úradu nasledujúci mesiac od hlasovania.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová v utorok oznámila, že išlo o prvú diskusiu medzi europarlamentom a Von der Leyenovou o štruktúre a portfóliách eurokomisie. Podľa jej slov to europarlamentu pripravilo cestu k čo najefektívnejšiemu preverovaniu kandidátov na eurokomisárov a dodala, že pôjde o prísny preverovací proces.

(tod/tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok