Izraelské sily zabili očakávaných nástupcov zosnulého vodcu Hizballáhu, tvrdí Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že degradovali schopnosti Hizballáhu a zlikvidovali tisíce teroristov "vrátane samotného Hasana Nasralláha a náhradníka Nasralláha a náhradníka tohto náhradníka".

Spojené štáty schválili predaj vojenského vybavenia pre Izrael za vyše 20 mld. dolárov Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters upozorňuje, že izraelský premiér priamo nemenoval eliminovaných možných nástupcov Nasralláha. Izraelský minister obrany Joav Galant skôr v utorok uviedol, že očakávaný nástupca Nasralláha Hášim Safí ad-Dín bol pravdepodobne „eliminovaný“.

„Hizballáh je dnes slabší než bol po mnohé mnohé roky,“ uviedol Netanjahu vo videopríhovore zameranom na Libanončanov.

Proiránske šiitskej hnutie začalo z Libanonu podnikať raketové útoky na Izrael vlani 8. októbra. Deň predtým, 7. októbra, palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na južný Izrael, v dôsledku čoho vypukla vojna v Pásme Gazy. Hizballáh uviedol, že útoky podniká na znak solidarity s Hamasom.

V dôsledku útokov Hizballáhu museli svoje domovy opustiť tisíce Izraelčanov na severe krajiny. Izrael nedávno spustil intenzívnu vojenskú operáciu proti cieľom Hizballáhu v Libanone, aby umožnil svojim obyvateľom návrat domov.

„Izrael má právo brániť sa. Izrael má tiež právo vyhrať a Izrael vyhrá,“ vyhlásil v utorok Netanjahu. Zároveň vyzval Libanončanov, aby si vzali späť svoju krajinu a vrátili ju na cestu mieru a prosperity. „Máte možnosť zachrániť Libanon predtým, ako spadne do priepasti dlhej vojny, ktorá povedie k deštrukcii a utrpeniu, aké vidíme v Gaze,“ cituje Netanjahuove slová agentúra AFP.

„Osloboďte svoju krajinu od Hizballáhu, aby táto vojna mohla skončiť… Ak to nespravíte, Hizballáh bude pokračovať v snahe bojovať s Izraelom z husto obývaných oblastí vo váš neprospech. Nezaujíma ho, či bude Libanon vtiahnutý do širšej vojny,“ uviedol izraelský premiér.

Dodal, že v dôsledku konania Hizballáhu trpia v Libanone kresťania, drúzovia a aj sunitskí a šiitskí moslimovia. „Nenechajte týchto teroristov, aby zničili vašu budúcnosť ešte viac, než už to urobili,“ uzavrel Netanjahu.

(tasr)