Rezort vnútra bude žalovať Úrad na ochranu oznamovateľov, dôvodom sú čurillovci

Úrad na ochranu oznamovateľov uložil ministerstvu vnútra pokutu 90-tisíc eur za to, že postavilo desať policajtov, takzvaných čurillovcov, mimo službu bez jeho súhlasu. Ministerstvo sa bráni a plánuje úrad žalovať.

Untitled_1.46.1 Matúš Šutaj Eštok. Foto: Štandard

Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra oznámil, že potvrdenie pokuty očakával, keďže v druhom stupni rozhoduje priamo predsedníčka ÚOO, ktorá už v minulosti vyjadrovala svoj postoj v danej veci.

„Vzhľadom na to, že ide o rozsiahle rozhodnutie, kvalifikovane sa k nemu rezort vyjadrí po komplexnom naštudovaní,“ doplnilo ministerstvo.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu štátnej služby viacerých policajtov vrátane takzvaných čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa ÚOO sa mal minister najprv obrátiť naň.

Úrad v správnom konaní rozhodol, že rezort vnútra porušil zákon a uložil mu preto pokutu 90-tisíc eur. Ministerstvo vnútra sa voči rozhodnutiu odvolalo. Obsahovalo totiž podľa rezortu viaceré nedostatky a najmä nesprávne právne posúdenie veci. ÚOO však v odvolacom konaní potvrdil porušenie zákona a uloženie pokuty.

(tasr)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok