Talianske dni v Poprade budú už začiatkom júna

POPRAD – Festival talianskej gastronómie a kultúry Viva Italia bude v Poprade aj tohto roku. Potvrdil to pre Prešovský Štandard jeho hlavný organizátor Fabio Bortolini.

Poprad Viva Italia 1 Ilustračná snímka. Foto: Archív Viva Italia

„Vyzerá to tak, že opäť sa rozrastie. Tohto roku bude festival už od 5. do 8. júna, pretože sme sa museli prispôsobiť požiadavke, ktorá prišla z Talianska, keďže hlavnou témou tohtoročného festivalu budú Alpini, čo je najväčšie občianske združenie bývalých horských strelcov,“ povedal Fabio Bortolini.

Tohtoročný festival Viva Italia sa bude konať v roku 110. výročia začiatku prvej svetovej vojny, s ktorou úzko súvisí aj činnosť Národnej asociácie Alpini, čo je podľa Bortoliniho organizácia, ktorá zabezpečuje dobrovoľnú prvú pomoc a civilnú ochranu v Taliansku. Samotný hlavný organizátor festivalu Viva Italia je taktiež členom asociácie Alpini. Na Slovensku už niekoľko rokov funguje sekcia Alpini a tohto roku sa medzinárodný zraz Alpini bude konať počas podujatia Viva Italia.

Festival Viva Italia nie je podľa Bortoliniho len o gastronómii a kultúre, aj keď to je podstatná časť podujatia, ale je to aj o nadväzovaní obchodných a partnerských vzťahov. V Poprade a okolí žije početná talianska komunita, keďže v Poprade pôsobí niekoľko talianskych firiem, prípadne ich pobočiek. „Najlepšia forma spolupráce je cez mestá a regióny, pretože tie potom organizujú rôzne prezentácie, na čo sa nabaľujú priemyselné komory, rôzne podnikateľské subjekty z oblasti cestovného ruchu,“ uviedol Bortolini.

Zatiaľ najlepšiu spoluprácu majú popradskí organizátori festivalu s regiónom Sardínie. Predstavitelia tohto regiónu sa už párkrát predstavili v Poprade. „Aj tohto roku chceme, aby sa ľudia na festivale cítili ako v Taliansku. Voláme vždy vystavovateľov z Talianska, prípadne importérov zo Slovenska. Zachovávame originalitu v tom, že tu musia byť len talianske výrobky a talianska kultúra. Sem-tam to miešame so Slovenskom,“ dodal Bortolini.

Mohlo by vás zaujímať

Zámerom organizátorov je, aby sa aj vďaka festivalu vytvárali partnerstvá medzi školami, podnikateľmi či združeniami a aby spolupráca fungovala aj mimo festivalu. „Primárne je podujatie o prezentácii talianskej kultúry a gastronómie, ale vďaka spolupráci budeme môcť prezentovať aj slovenskú kultúru a gastronómiu v Taliansku,“ uviedol Fabio Bortolini.

Festival Viva Italia vznikol v Poprade na pôde občianskeho združenia Pre mesto. Zámerom bolo vniesť život na hlavné popradské námestie. Zároveň chceli organizátori priblížiť miestnym obyvateľom taliansku komunitu, ktorá v Poprade a okolí pôsobí. Druhým zámerom bolo tiež spojiť samotnú taliansku komunitu v Poprade. Fabio Bortolini pochádza z Talianska a v Poprade už žije dlhšie, ako žil v Taliansku. Poprad sa stal jeho druhým domovom, kde má aj rodinu.


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok