Pozor na kliešte! Oteplilo sa, už sa prebudili

PREŠOV – Kliešť obyčajný sa po zime prebúdza vtedy, keď denná teplota dlhší čas dosahuje 7 až 8 °C. Jeho prisatie na človeka môže preniesť ochorenia ako lymská borelióza či kliešťová encefalitída, preto buďte opatrní a dbajte na prevenciu.

castor-bean-tick-6982351_1280 Ilustračné foto: Pixabay

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) upozorňuje, že „sezóna“ kliešťov sa začala. Dlhodobejšie teplé dni na Slovensku spôsobili ich prebúdzanie. Je preto potrebné dávať si pozor najmä v prírode. Svoje obete kliešť vyhľadáva zvlášť v čase rozmnožovania, obvykle v priebehu apríla až mája.

Proti kliešťovej encefalitíde je, na rozdiel od lymskej boreliózy, možné dať sa zaočkovať. S prevenciou proti kliešťovej encefalitíde RÚVZ odporúča začať už teraz, keďže základné očkovanie pozostáva z troch dávok očkovacej látky. Už po dvoch dávkach je človek chránený. Tretia dávka základného očkovania sa podáva, aby potom ochrana vydržala dlhodobejšie.

Posilňujúca dávka sa odporúča po troch rokoch od základného očkovania.

„Vďaka očkovaniu aspoň dvoma dávkami v úvode roka budete počas jarnej aktivity kliešťov chránení. Tretiu dávku odporúčame v auguste, aby ste posilnili ochranu pred tzv. jesennou aktivitou kliešťov,” vysvetlila Júlia Adamčíková z odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva SR.

Kliešťová encefalitída je vážne akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu – mozog a miechu. Medzi dlhodobé následky ochorenia patria bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, dlhodobé neurologické problémy až ochrnutie.

Väčšina prípadov ochorenia býva spôsobená zaklieštením infikovaného kliešťa.

„Vírus kliešťovej encefalitídy sa však môže prenášať aj pitím čerstvého, tepelne nespracovaného ovčieho či kozieho mlieka, alebo zjedením výrobkov z takéhoto mlieka, ako sú napríklad syry alebo bryndza,“  upozornila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Borelióza je ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Borellia burgdorferi. Prenášajú ju kliešte. Typickým prvým príznakom je začervenanie.

Fľak pri borelióze sa objaví približne po štyroch alebo piatich dňoch a je presne ohraničený, s bielym stredom. Okrem toho sa môžu pridať únava, malátnosť, horúčka, bolesť hlavy, bolesť svalov aj opuchy lymfatických uzlín.

Ako správne vybrať kliešťa

Ak si na tele nájdete kliešťa, treba ho vytiahnuť čo najskôr. Kým na prenesenie baktérií, ktoré spôsobujú lymskú boreliózu, kliešť potrebuje byť prisatý aspoň 24 hodín, vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť do niekoľkých hodín po zaklieštení.

Pri vychádzke do prírody alebo posedení v blízkosti mestskej zelene je preto dôležité bezprostredne po návrate domov skontrolovať celú pokožku tela. Poriadne si prezrite najmä miesta ako podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy.

V prípade zaklieštenia odporúčame prisatého kliešťa odstraňovať pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Kliešťa vyťahujte plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zo strany na stranu a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože.

Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť – je dôležité ho nepoškodiť a nerozmliaždiť. Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Snažte sa odstrániť celé telo kliešťa aj s hlavičkou. Po odstránení miesto prisatia ihneď vydezinfikujte.

(Zdroj: RÚVZ/ber)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok