Vedci po prvýkrát objavili mikroplasty priamo v ľudskej krvi

Mikroplasty boli objavené v ľudskej krvi prvýkrát, pričom holandskí vedci identifikovali malé čiastočky až v 80 percentách odobraných vzoriek. Zo štúdie vyplýva, že mikroplasty môžu po tele cestovať a ukladať sa v ľudských orgánoch. Hoc konkrétne dopady na zdravie človeka nie sú známe, experti sú zistením znepokojení.

plasty odpad rieka Bahagia Muž zbiera odpad počas čistenia rieky Bahagia 1. augusta 2019 v indonézskom Bekasi. Foto: TASR/AP

Dôvodom znepokojenia je predovšetkým už predošlé zistenie, že mikroplasty poškodzujú ľudské bunky, navyše je známe, že častice znečistenia ovzdušia vstupujú do tela a sú príčinou miliónov úmrtí ročne. Do ľudského tela sa tieto mikroskopické čiastočky dostávajú prostredníctvom pitnej vody alebo jedla, prípadne z odevov.

Mikroplasty, ktoré prevažne pochádzajú z kozmetiky, vlákien oblečenia, pneumatík či množstva ďalších zdrojov, boli už predtým nájdené takmer po celom svete. Od vrcholu Mount Everestu až po priekopy v oceánoch.

Cieľom štúdie realizovanej v Holandsku bolo určiť množstvo plastových častíc menších než 700 nanometrov vo vzorkách krvi 22 dobrovoľníkov. Stredná hodnota merateľnej koncentrácie plastových častíc v krvi bola 1,6 mikrogramu na mililiter, čím sa po prvý raz potvrdila hromadná koncentrácia plastových polymérov v ľudskej krvi.

V polovici vzoriek sa našiel plast PET, ktorý sa používa na výrobu jednorazových plastových fliaš, v tretine polystyrén, používaný napríklad na balenie potravín či ďalších výrobkov a v štvrtine polyetylén, ktorý je súčasťou igelitových tašiek.

Problém môžu mať najmä deti

„Naša štúdia je prvým dôkazom toho, že máme v krvi polymérne častice, čo je prelomový výsledok,“ vysvetľuje autor štúdie a ekotoxikológ Dick Vethaak z amsterdamskej Slobodnej univerzity. „Určite je rozumné mať obavy. Častice tam sú a kolujú po celom tele. Taktiež vieme, že všeobecne sú dojčatá a malé deti viac vystavené pôsobeniu chemických látok a častíc. To mi robí veľké starosti,“ dodal.

Vethaak na druhej strane poznamenal, že množstvo a typ plastov sa v jednotlivých vzorkách významne líšil. Uviedol, že rozdiely mohli byť spôsobené krátkodobým vystavením sa zdroju mikroplastov pred odberom, napríklad pri pití z plastovej fľaše či nosení rúška.

Produkcia plastov bude rásť

„Veľkou otázkou je, čo sa deje v našom tele,“ tvrdí Vethaak. „Zdržiavajú sa častice v tele? Presúvajú sa do konkrétnych orgánov, dostanú sa napríklad cez krvno-mozgovú (hematoencefalickú) bariéru? A sú tieto hladiny dostatočne vysoké nato, aby vyvolali ochorenie? Urgentne potrebujeme financovať ďalší výskum, aby sme to mohli zistiť,“ uzavrel. O štúdii informoval denník The Guardian. 

„Produkcia plastov sa má do roku 2040 zdvojnásobiť,“ varuje Jo Royle, zakladateľ organizácie Common Seas, ktorá spolu s ďalšími žiada britskú vládu o vyčlenenie zdrojov na výskum dopadu plastov na ľudské zdravie. Európska únia už napríklad financuje výskum zaoberajúci sa dopadom mikroplastov na ľudské plody, deti a imunitný systém človeka.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok