Navonok neutrálna, dovnútra proruská. Ako píšu čínske štátne médiá o vojne na Ukrajine?

Už od začiatku ruskej invázie 24. februára sa Čína ako oddaný spojenec Ruska nespráva a snaží sa vystupovať skôr neutrálne. Ruskú inváziu neodsúdila, kritizuje západné sankcie, na druhej strane však vyzvala na mierové riešenie a podporila princíp územnej integrity. Čínske štátne médiá však preberajú ruské naratívy a z vyvolania konfliktu obviňujú Západ.

Rusko Èína prezident návšteva Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Už počas zimných olympijských hier v Pekingu, ktoré sa skončili štyri dni pred začatím ruskej invázie na Ukrajinu, prichádzali západné médiá, s odvolaním sa na spravodajské služby Spojených štátov a Veľkej Británie, s informáciami o chystajúcej sa invázii. Špekuluje sa, že práve pre zachovanie dobrých vzťahov s Čínou Rusi s inváziou počkali na ukončenie olympiády.

Aj napriek tomu a aj napriek vyhláseniu čínskeho prezidenta Si Ťin-Pchinga o tom, že priateľstvo s Ruskom „nemá žiadne limity”, Čína nepodporila, ale ani neodsúdila ruskú inváziu. Postupuje opatrne. Hoci kritizuje západné protiruské sankcie, nepomohla Rusku sa im vyhnúť. Aj keď z napätia, ktoré vyústilo do vojenského konfliktu, obviňuje Západ, podporila princíp územnej celistvosti.

Maria Repniková, odborná asistentka globálnej komunikácie na Gruzínskej štátnej univerzite, pre portál Vox uviedla, že vzťah medzi Moskvou a Pekingom je trochu viac symbolický ako praktický. „Zdá sa, že na úrovni rétoriky a symboliky a zdieľaných vízií sveta existuje určitá zhoda,“ povedala.

Čínske vládne médiá sa však už smerom dovnútra nesprávajú tak neutrálne. Preberajú napríklad ruský naratív a o vojenskej invázii informujú ako o “špeciálnej vojenskej operácii”. Prítomná je aj určitá sympatia k Rusku a zároveň aj antipatia k Západu, obzvlášť k Spojeným štátom, ktorým sa pripisuje zodpovednosť za vypuknutie konfliktu.

„Proruský (sentiment) je často súčasťou širšej kritiky Západu, takže je ťažké povedať, do akej miery ide o proruský sentiment a do akej miery je to v skutočnosti protiamerický postoj, alebo či je to prepojené,“ povedala Repniková. Jedna vec je však jasná, medzi anexiou Krymu v roku 2014 a vojnou v roku 2022 „je viac protiamerických nálad ako v minulosti“.

Repniková však zdôraznila, že je naozaj ťažké získať celistvý obraz o názoroch v Číne. V Číne podľa nej existujú opozičné hlasy aj alternatívne perspektívy, ale pre online cenzúru je ťažké sa k nim dostať.

Organizácia Reportéri bez hraníc tvrdí, že od 7. marca čínska štátna televízia CCTV a oficiálne noviny The People’s Daily a Global Times reprodukujú tvrdenia ruskej vlády o financovaní a vývoji biologických zbraní Spojenými štátmi na Ukrajine.

Rovnako čínske štátne médiá šírili nepodložené informácie, že masaker v Buči zinscenovali Ukrajinci.

Je teda zrejmé, že vnútroštátne čínske médiá razia inú líniu ako čínska vláda navonok.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok